Priscilla – dinsdag 9 april – 16:00 en 20:15

De relatie van Priscilla en Elvis Presley is vanaf het begin al ongewoon. De veertienjarige Priscilla woont met haar ouders op een Duitse legerbasis, waar de vierentwintigjarige Elvis toevallig zijn legerdienst uitzit. Na hun eerste ontmoeting ontstaat al snel een romance.
Na Elvis’ terugkeer naar Amerika zoekt Priscilla hem meerdere keren op en trekt op haar zeventiende definitief bij hem in.
Haar volwassenwording wordt met make-up en haarstyling concreet in beeld gebracht. In de allereerste scènes lijkt Priscilla echt net veertien. Het ongemakkelijke leeftijdsverschil komt zo extra sterk tot uiting.
De artistieke close-ups van haar handelingen zijn prachtig. Door zoveel tijd te nemen laten deze gestileerde tussenshots de ontwikkeling van Priscilla’s dagelijkse routine goed zien.
Het manipulatieve gedrag van Elvis richting Priscilla wordt niet onder stoelen of banken gestoken. Zijn eisen, zowel uiterlijk als gedragsmatig, worden steeds strikter. Hij ondermijnt constant haar vrije wil.
Net als Marie Antoinette, of de zusjes uit ‘The Virgin Suicides’, zit ze gevangen in een droom. En precies daarom is het een nachtmerrie. Sofia Coppola baseerde zich op de memoires van Priscilla Presley
(‘Elvis and Me’ uit 1985) en zij had ook haar goedkeuring.
De songs van Elvis mochten echter niet gebruikt worden en werden heel passend vervangen door songs van dezelfde periode.
Met haar delicate vertolking van Priscilla toont Cailee Spaeny zich een grote belofte. Jacob Elordi als Elvis schippert vlot tussen magnetisch en pathetisch.
De film geeft een ontnuchterende inkijk in het sprookjeshuwelijk van Priscilla en Elvis Presley. Een film die je stilletjes ko slaat.

Verenigde Staten 2023
Regie:
Sofia Coppola
Cast: Cailee Spainey, Jacob Elordi ,Tim Post, Ann Beaulieu , Ari Cohen
Genre: drama
Duur: 1 uur 53 min.
Gesproken taal: Engels

Trailer