Perfect days – dinsdag 16 april – 16:00 en 20:15

Wat is het perfecte leven? Voor de een is het uitbundig, vol met feesten, voor de ander is het de wereld verkennen. Weer anderen willen hun droombaan, genoeg geld en een gezinnetje stichten. Zo niet voor Hirayama. Deze Japanse man maakt openbare toiletten schoon voor de kost, volgt iedere dag dezelfde routine en luistert steeds naar dezelfde cassettebandjes van oude rocksterren.
De routine van Hirayama lijkt een beetje saai. In het eerste half uur zien we uitgebreid zijn dagelijkse rituelen en bezigheden en hoe die zich iedere dag herhalen. Toch is ‘Perfect Days’ één van de meest intrigerende en ontroerende films van het jaar.
De simpelheid van het leven van Hirayama maakt hem zo fascinerend. Waar haalt hij zijn voldoening uit? Heeft hij geen levensdoelen? Heeft hij familie en vrienden? Hoe is zijn leven verlopen? Al deze vragen worden langzaam maar zeker duidelijk en vormen zodoende een intrigerend en diepzinnig personage zoals alleen Wim Wenders die maakt.
Zonder het optreden van Kôji Yakusho, (‘Unagi’, ‘Shall We Dance’) die zeer terecht de prijs voor Beste Acteur op het filmfestival van Cannes (2023) won, had deze film niet hetzelfde geweest.
De subtiele karaktertrekjes en de manier waarop Hirayama kijkt en praat voelen zo natuurlijk aan dat je zou zeggen dat hij zichzelf speelt. Er zit een grote dosis aandoenlijkheid in het personage, die hem zó sympathiek maakt dat je bevriend met deze man zou willen zijn. Hirayama is zo’n persoon die te goed is voor de wereld om hem heen. De prachtige en kleurrijke cinematografie geven de film een dynamische look.
De titel is afgeleid van ‘Perfect Day’ van Lou Reed, een van Hirayama’s favoriete nummers. De bitterzoete toon van het nummer vat alles perfect samen.

Japan, Duitsland 2023
Regie:
Wim Wenders
Cast: Kôji Yakusho, Yumi Asô, Tokio Emoto, Sayuri Ishikawa, Tomokazu Miura, Arisa Nakano, Min Tanaka, Aoi Yamada
Genre: drama
Duur:
2 uur 3 min.
Gesproken talen: Japans en Engels

Trailer