J’aime la vie – dinsdag 23 april – 16:00 en 20:15

In ‘J’aime la vie’ speelt actrice Janne Desmet Mira, een alleenstaande moeder. Als palliatieve thuisverpleegster kijkt ze elke dag de dood in de ogen. Wanneer ze zelf als patiënt bij de dokter belandt en het resultaat van haar echo ziet, maakt ze zich geen illusies. Ze lijdt aan een agressieve kanker, haar tijd is beperkt.
Met het einde in zicht, voelt Mira vooral de nood om terug te keren naar het begin, en de scherven van haar gebroken gezin te lijmen.
Janne Desmet maakt indruk met haar doorleefde vertolking. En zij niet alleen. Tot in de bijrollen wordt er uitstekend geacteerd: Greet Verstraete maakt van stripster Emmy veel meer dan een karikatuur. Jurgen Delnaet scoort als de verbitterde Rocco. En niet te vergeten: Els Olaerts en Jan Bijvoet.
Mathias Sercu begon aan het scenario van zijn debuutfilm nadat zijn oudere broer Sam dezelfde diagnose had gekregen. In 2021, niet lang voor de opnames zouden starten, volgde een nieuwe klap: bij zijn zoon Tore werd een zeldzame, ongeneeslijke vorm van beenmergkanker vastgesteld. Een autobiografische film is ‘J’aime la vie’ niet geworden, maar hij heeft wel uit zijn ervaringen geput.
Er zijn amper ziekenhuisscènes te zien, en zelfs de chemosessies blijven buiten beeld. De regisseur wil het dan ook niet zozeer hebben over de verwoesting die kanker aanricht, maar over hoe je lééft met zo’n diagnose.
De toon blijft verrassend luchtig, met een gezonde dosis relativerende humor. ‘J’aime la vie’ gaat dan ook niet alleen over ziekte en dood, maar ook over hoe het leven kan opflakkeren met de eindmeet in zicht. Meer nog: deze film is een vurig pleidooi om vooral niet op de dood te wachten om vergeving en verbinding toe te laten.

België 2023
Regie:
Mathias Sercu
Cast: Janne Desmet, Jurgen Delnaet, Bert Dobbelaere,  Greet Verstraete, Lien Degraeve, Els Olaerts, Jan Bijvoet…
Genre: drama
Duur: 1 uur 38 min.
Gesproken taal: Nederlands

Trailer