Barbie – dinsdag 2 april – 16:00 en 20:15

Het verhaal begint in Barbie Land, de felroze droomwereld waar de Barbies wonen. Kens lopen er ook rond, maar zij zijn van weinig tel: terwijl de meeste Kens hun dagen op het strand spenderen, runnen de Barbies het land. President, rechter, Nobelprijswinnaar, ze zijn het allemaal.
Het utopische Barbie Land kan je opvatten als een rechtstreekse commentaar op het motto dat Mattel nu al jaren hanteert: Barbie kan alles, Barbie inspireert jonge vrouwen, Barbie is empowering!
Greta Gerwig ontmaskert dat idee meteen als een opportunistisch verkooppraatje.
Wanneer Stereotiepe Barbie (het iconische blonde exemplaar, prima vertolkt door Margot Robbie) plots donkere gedachten begint te krijgen, en zelfs een spoor van cellulitis op haar ranke been ontdekt – de horror! –, wordt ze door Rare Barbie naar Los Angeles gestuurd om haar probleem op te lossen en het “gescheurde vlies” tussen Barbie Land en de echte wereld weer te sluiten.
‘Barbie’ is een hilarische en haast absurd subversieve, kleurrijke komedie, met onder andere een absolute glansrol voor Ryan Gosling als een steeds minder onschuldige Ken die heel erg op zoek is naar zichzelf. Maar onder al die malle grappen zit een grondige, doorgedreven analyse van wat het betekent om vrouw te zijn in een door mannen gedomineerde wereld.
Ondanks zijn extravagante verpakking sluit Barbie perfect aan bij Gerwigs eerdere werk. Ook al zoekt ze deze keer stilistisch een kunstmatigheid op die ingaat tegen de ongedwongen naturel waarvoor ze bekend staat, toch blijft ze trouw aan de feministische thema’s van ‘Lady Bird’ en ‘Little Women’.

Verenigde Staten – Verenigd Koninkrijk 2023
Regie: Greta Gerwig
Scenario: Greta Gerwig en Noah Baumbach
Cast: Margot Robbie, Ryan Gosling, America Ferrera, Kate McKinnon, Issa Rae …
Genre: komedie, fantasie
Duur:
1 uur 54 min.
Gesproken talen:
Engels en Spaans

Trailer