Passages – dinsdag 23 januari – 16:00 en 20:15

Op de wrap party van zijn nieuwe film valt regisseur Tomas als een blok voor Agathe. En hoewel Tomas getrouwd is besluit hij vol voor haar te gaan. Wat niet alleen voor hem een verrassing is, maar ook voor zijn echtgenoot Martin.
Het is opmerkelijk hoe Franz Rogowski (In den Gängen, Große Freiheit) Tomas sympathiek kan neerzetten, ook al is hij een verwoester van relaties. Ben Whishaw en Adèle Exarchopoulos zijn overtuigend als de geliefden.
‘Passages’ is een pijnlijk eerlijk en vaak verrassend liefdesdrama dat werd geregisseerd door de Amerikaan Ira Sachs.

Uit een interview met Ira Sachs:
Tomas neemt altijd alles wat hij wil en in recensies wordt hij daarom een bijna-sociopaat genoemd. Bent u het daar mee eens?
‘Mmm, wat vind ik. Hij is in elk geval een soort rattenvanger van Hamelen. Iemand tot wie anderen zich aangetrokken voelen, ook al weten ze niet waartoe dat zal leiden. Hij is zeker geen narcist, want let maar op: in de film heeft hij veel aandacht voor wat anderen zeggen of doen. Hij heeft misschien wel trekken van een sociopaat. Hij doet namelijk precies wat hij wil. Dat zouden volgens mij wel meer mensen willen, maar de meeste zijn daar veel te bang voor.’

Vijftig jaar geleden zouden mensen waarschijnlijk heel anders over Tomas geoordeeld hebben. Veel milder, vermoed ik.
‘Dat denk ik ook. Mijn film is geïnspireerd op’ L’Innocente’ uit 1976 van Luchino Visconti. Die film gaat over een man die alles lijkt te hebben. Succes, een vrouw, een maîtresse. Maar zodra hij zijn vrouw dreigt kwijt te raken ziet hij zijn maîtresse niet meer staan en doet hij er alles aan om zijn vrouw terug te krijgen.
Wie is het slachtoffer, wie is de dader, met wie leef je mee? Ik denk dat de manier waarop je de film ziet en ervaart meer over de kijker zegt dan over de maker.

Frankrijk / Duitsland 2023
Regie:
Ira Sachs
Cast: Franz Rogowski , Ben Whishaw, Adèle Exarchopoulos …
Genre: drama
Duur: 1 uur 31 min.
Gesproken taal: Engels en Frans

Trailer