Fallen leaves – dinsdag 30 januari – 16:00 en 20:15

Ansa werkt in een supermarkt en woont alleen. In een karaokebar ontmoet ze Holappa. Die eerste avond blijft het bij kruisende blikken, maar later lopen ze elkaar opnieuw tegen het lijf.
Met vallen en opstaan stappen ze in elkaars leven.
Aki Kaurismäki, kennen we reeds van films als ‘The man without a past’,
’Le havre’ en ‘The other side of hope’.  De Finse regisseur vindt zichzelf niet opnieuw uit, maar koppelt alweer perfect humor, melancholie en sociaal engagement aan elkaar.
Typisch voor Kaurismäki is dat zijn acteurs weinig emotie vertonen.
Zijn personages zijn meestal underdogs die een geestdodend en liefdeloos bestaan lijden in treurige fabrieken, kamers en cafés.
Ook Ansa en Holappa zijn zwijgzaam, maar dat geeft niet: wij hebben geen gelaatsexpressies nodig om te weten hoe ze zich voelen. U kunt veel leren over hun gevoelsleven door goed te luisteren naar de soundtrack, door hun spaarzame laconieke dialogen te volgen, of gewoon door naar hen te kijken.
Alle acteurs in de film zijn perfect gecast. Maar het verhaal leeft toch vooral dankzij hoofdrolspelers Alma Pöysti en Jussi Vatanen.
Volgens de decors en de omgeving zou het verhaal zich evengoed een halve eeuw terug kunnen afspelen, maar Kaurismäki situeert de film wel degelijk in hedendaags Helsinki. Daar laat een zeldzame gsm of laptop geen twijfel over bestaan.
Droge, absurde humor wordt gebruikt om de deprimerende omstandigheden wat te verzachten.
In Cannes (2023) raakte Aki Kaurismäki de jury vol in het hart: ‘Fallen Leaves’ won er de Juryprijs.

Finland / Duitsland 2023
Regie
: Aki Kaurismäki
Cast: Alma Pöysti, Jussi Vatanen
Genre: tragikomedie
Duur: 1 uur 21 min.
Gesproken taal: Fins en Arabisch

Trailer