Nobody has to know – dinsdag 22 november – 20:15

Geheugenverlies biedt romantische kansen in ‘Nobody Has to Know’, de eerste Engelstalige film van de Belgische filmmaker Bouli Lanners.
Hij wilde al geruime tijd een film in het buitenland maken. Zijn keuze viel op Schotland, waar hij al meer dan dertig jaar op vakantie gaat.
Bouli Lanners speelt de Belgische Phil, die naar het eiland is verhuisd en bij een schapenboer werkt.
Hij voelt zich thuis in de gesloten religieuze gemeenschap en het ruige uitgestrekte landschap, maar zijn leven verandert als hij na een lichte beroerte aan geheugenverlies lijdt.
Hij herkent mensen niet meer, ook Millie niet, een vijftiger en de dochter van de oude schapenboer.
Pijnlijk dat zij hem eraan moet herinneren dat ze vroeger geliefden waren. Mooi toont de film hoe de liefde tussen de twee langzaam weer opbloeit. Waarna blijkt dat hun verleden toch anders was dan Millie suggereerde.
Bouli Lanners is bij vlagen ontroerend als een man met een verleden, die rust zoekt in een omgeving waarin de tijd lijkt stil te staan. Hij speelt overtuigend en ingetogen. Dat past perfect binnen de bescheiden stijl van de film.
De kleuren zijn sober en veel scènes voltrekken zich in stilte.
Bij Michelle Fairley, vooral bekend als Lady Stark in Game of Thrones, voelen we onder het koele uiterlijk – Millie wordt op het eiland ‘ijskoningin’ genoemd – een hevig verlangen naar affectie en liefde.
De twee acteurs dragen de film, waarin de door de geroutineerde cameraman Frank van den Eeden, fraai gefotografeerde landschappen ogen als een derde personage.
‘Nobody Has to Know’ is een subtiel liefdesdrama waarin alles klopt.

België, Frankrijk, Engeland 2021
Regie:
Bouli Lanners
Cast: Bouli Lanners, Michelle Fairley, Andrew Still, Julian Glover , Cal MacAninch…
Genre: drama
Duur: 1 uur 39 min.
Gesproken taal:
Engels, Frans

Trailer