Grosse freiheit – dinsdag 29 november – 20:15

Met dit intieme gevangenisdrama stelt Sebastian Meise het immense onrecht aan de kaak dat Duitse homoseksuelen na de Tweede Wereldoorlog ten deel viel.
De oorlog is net voorbij, vrijheid blijheid zou je denken.
De bevrijding is – in de letterlijke zin van het woord – echter niet voor iedereen weggelegd. Paragraaf 175 is dan namelijk nog steeds van kracht, de paragraaf in het Duitse Wetboek van Strafrecht dat geslachtsverkeer tussen twee mannen verbiedt. Concreet betekende dat mannen die vóór de oorlog vanwege ‘tegennatuurlijke handelingen’ veroordeeld waren, in 1945 gedwongen werden de rest van hun straf uit te zitten. In zijn nieuwste film toont Sebastian Meise op een integere manier hoe een man zijn straf doorstaat.
Hans Hoffmann is de man die we volgen. Zijn celgenoot Victor slaat Hans de cel uit als hij met zijn spullen onder zijn arm binnenkomt.
Hans wordt gespeeld door Franz Rogowski (In den Gängen), die in ‘Grosse Freiheit’ opnieuw laat zien wat een geweldig ingetogen acteur hij is. In de bijna twee uur dat de film duurt zegt Hans vrij weinig, maar het karakteristieke gezicht van Rogowski beeldt genoeg uit om te weten wat Hans denkt en voelt. Rogowski is één van die acteurs die op zijn best is als hij zwijgt. Een plezier om naar te kijken.
Het verhaal speelt zich bijna voortdurend af in en rondom de gevangenis. ‘Grosse Freiheit’, de titel van de film, komt daardoor over als een grap. Wat heb je aan vrijheid als je niet jezelf mag zijn en niet mag houden van wie je wilt houden? Waarom wordt juist het naleven van die definitie van vrijheid afgestraft? En wat moet je met de verkregen vrijheid als je het nooit hebt mogen ervaren?
Winnaar van de juryprijs in de sectie ‘Un Certain Regard’ op het filmfestival van Cannes 2021.

Oostenrijk, Duitsland 2021
Regie:
Sebastian Meise
Cast: Franz Rogowski, Georg Friedrich en Anton von Lucke
Genre: drama
Duur:
1 uur 56 min.
Gesproken taal:
Duits

Trailer