L’ Evenement – dinsdag 15 november – 16:00 en 20:15

‘L’Événement’ is een claustrofobisch, sterk geacteerd abortusdrama.
In het jaar 1963 is Anne een intelligente studente met een mooie toekomst voor zich. Maar de droom om haar studies af te maken en zich van haar sociale afkomst los te wrikken, spat uiteen wanneer ze zwanger wordt.
Terwijl haar eindexamens naderen besluit Anne in actie te komen, ook al riskeert ze hiervoor in de gevangenis te belanden.
Regisseur en schrijfster Audrey Diwan maakt duidelijk hoe moeilijk, pijnlijk en gevaarlijk illegale abortus is voor een jonge vrouw.
Het is gebaseerd op de semi-autobiografische roman van Annie Ernaux en daarom gesitueerd in het Frankrijk van de jaren vijftig, maar voor veel vrouwen vandaag de dag nog altijd angstaanjagend actueel.

Uit een groepsinterview in Venetië met regisseur Audrey Diwan:

L’événement is gebaseerd op het gelijknamige, autobiografisch boek van Annie Ernaux. Waarom moest dat boek een film worden?

Diwan: ‘Je moet weten dat ik zelf een abortus heb gehad. Ik had al wel andere boeken van Annie gelezen, maar toen ik dit boek las, wist ik dat ik nooit goed begrepen heb wat illegale abortus precies inhoudt. Als kind had ik natuurlijk wel gehoord over de naalden. Maar ik had me nooit voorgesteld hoe die naalden dan gebruikt moesten worden. Pas door het boek ben ik daarover gaan nadenken. Over de pijn en de eenzaamheid. Mijn idee bij de film was niet dat je naar Anne zou kijken, maar dat je haar zou zijn. Vrouwen, maar ook mannen, moesten met Anne mee op haar zware reis.

Op verschillende plekken in de wereld wordt abortus weer strafbaar. Denkt u dat deze film controversieel zal zijn?

‘Ik hoop het niet. Ik heb veel liever dat hij tot discussies leidt, want controversieel betekent meestal dat je of voor of tegen bent. Ik wil dat we erover gaan praten. Natuurlijk laat ik de film graag zien aan mensen die het met me eens zijn, maar ik heb de film eigenlijk gemaakt voor de mensen die tégen abortus zijn. Mijn grootste zorg is dat ik niet weet hoe we die de bioscoop in krijgen. Mochten ze komen, dan zullen ze zich er ongetwijfeld eerst tegen verzetten, maar ik denk dat als ze eenmaal samen met Anne meemaken wat een illegale abortus inhoudt, ze zich wel zullen bedenken. Dat is misschien naïef, maar je moet het toch op zijn minst proberen.’

Een paar dagen na het interview, won ‘L’événement’ de Gouden Leeuw, de prijs voor de beste film op het festival van Venetië. Waarmee die internationale aandacht wel verzekerd is.

 

Frankrijk 2021
Regie:
Audrey Diwan
Cast: Anamaria Vartolomei, Luàna Bajrami, Louise Orry-Diquéro, Kacey Mottet Klein, Sandrine Bonnaire, Anna Mouglalis…
Genre: drama
Duur: 1 uur 40 min.
Gesproken taal: Frans

Trailer