Living – dinsdag 21 maart

Deze remake van Akira Kurosawa’s ‘Ikiru’ verplaatst het verhaal, over een bescheiden ambtenaar, naar het Londen van de jaren vijftig.
Mr. Wilson is een vastgeroeste ambtenaar. Als hoofd van zijn departement op een Londens gemeenteloket is hij verantwoordelijk voor het goedkeuren en afwijzen van bestemmingsplannen. Vrijwel ieder verzoek wordt afgekeurd en op de grote stapel gelegd.
Zijn medewerkers halen het niet in hun hoofd om hem tegen te spreken. Hij is het type dat zonder zijn stem te verheffen diep ontzag inboezemt. Als hij te horen krijgt dat hij niet lang meer te leven heeft, doet het hem heroverwegen wat nu eigenlijk de moeite waard is in het leven.
De rol van ‘stiff upper lip’ bureaucraat Mr. Williams is natuurlijk op het lijf geschreven van Bill Nighy – de acteur die met één opgetrokken wenkbrauw of mondhoek meer kan vertellen dan menigeen in een monoloog van twintig minuten. Schitterend hoe hij gestalte geeft aan een halsstarrige man die, met de dood in de ogen, ontdooit.
De Japans-Britse romanschrijver Kazuo Ishiguro bewerkte het oorspronkelijke scenario van Kurosawa, en dat pakt voortreffelijk uit. Dat Ishiguro goed uit de voeten kan met harkerige Britten die gevangen zitten in een stolp van etiketten, liet hij al zien in ‘The Remains of the Day’.
‘Living’ is een stuk compacter dan het tweeëneenhalf uur durende origineel van Kurosawa, maar voelt nergens gehaast. Het tempo is aangenaam kalm, de toon weemoedig in plaats van zwaarmoedig en de cinematografie elegant, wat getuigt van visie van regisseur Oliver Hermanus.
‘Living’ is, meer dan een remake, een schitterende hertaling geworden.
Het is de vijfde speelfilm van regisseur Oliver Hermanus en zijn eerste buiten thuisland Zuid-Afrika.

Verenigd Koninkrijk, Japan, Zweden, 2022
Regie:
Oliver Hermanus
Cast: Bill Nighy, Aimee Lou Wood, Alex Sharp, Adrian Rawlins, Oliver Chris
Genre: drama
Duur:
1 uur 42 min.
Gesproken taal: Engels

Trailer