Flee – dinsdag 28 maart – 16:00 en 20:15

Aan de gelukkige kindertijd van Amin in Kaboel komt abrupt een einde. Zijn vader wordt door de extremistische Moedjahedien opgepakt en het gezin moet op de vlucht slaan. Het is het begin van een gevaarlijke tocht die voorgoed hun levens zal tekenen.
Na lange omzwervingen doorheen Rusland en Scandinavië komt Amin uiteindelijk alleen aan in Denemarken. Van zijn familie is geen spoor. Twintig jaar later heeft Amin een succesvolle academische carrière en is hij gelukkig in de liefde met zijn vriend, Kasper.
Kasper wil graag dat ze samen een huis kopen, maar de gedachte om zich te binden aan één plek jaagt Amin de stuipen op het lijf. Hij beseft dat hij niet anders kan dan zijn verleden onder ogen komen, wil hij eindelijk rust vinden.
Amin zoekt daarvoor toevlucht bij goede vriend en filmmaker Jonas Poher Rasmussen. Ze kennen elkaar van de middelbare school, maar ook hij heeft geen enkel vermoeden over het grote geheim dat Amin met zich meedraagt.
Met de film ‘Flee’ slaagt Rasmussen er voortreffelijk in het verhaal van verre oorlogsvluchtelingen opnieuw een menselijk gelaat te geven. De keuze voor animatie kwam er omdat Amin, zijn schuilnaam, zo op een veilige manier zijn hartverscheurende verhaal eindelijk uit de doeken zou kunnen doen. De realistische, doch speelse beelden raken de kijker in het hart en overstijgen de afstandelijke mediabeelden.
‘Flee’ opent de ogen van de kijkers en laat zien dat een vluchtverhaal begint noch eindigt bij de aankomst in het opvangland.
Dat ‘Flee’ zo weinig beeldjes per seconde gebruikt dat je ze vaak stap voor stap kunt volgen, wordt grotendeels gecompenseerd door de precisie van houdingen, gezichtsuitdrukkingen, kleuren en belichting. Waarbij mensen zijn getekend in een variant op de Europese klare lijn, terwijl het vereenvoudigd realisme van de geschilderde achtergronden soms meer aan anime doet denken – al noemen de makers zelf liever Edward Hopper als inspiratiebron.
‘Flee’ is een ijzersterke film. Niet te missen!

Denemarken, Noorwegen, Zweden 2021
Regie:
Jonas Poher Rasmussen
Cast:
Amin Nawabi, Daniel Karimyar, Fardin Mijdzadeh, Belal Faiz, Milad Eskandari, Zahra Mehrwarz, Elaha Faiz, Sadia Faiz
Genre:
animatie, documentaire, drama
Duur:
1 uur 30 min.
Taal
:  Deens, Engels, Perzisch, Russisch

Trailer