De acht bergen – dinsdag 18 april – 16:00 en 20:15

Pietro brengt samen met zijn ouders de zomers door in het Italiaanse bergdorp waar Bruno het enige overgebleven kind is. Er ontstaat een onverwachte vriendschap tussen de twee, juist omdat de achtergrond van de twee jongens zo verschilt, een aspect dat ook hun hele volwassen leven een rol blijft spelen.
De vriendschap wordt voor het eerst op de proef gesteld wanneer Pietro voelt dat zijn vader meer bewondering toont voor de sterkere Bruno. Jaren later hernemen de volwassen geworden jongens hun vriendschappelijke relatie.
Felix van Groeningen en Charlotte Vandermeersch schreven samen het scenario, gebaseerd op de roman van Paolo Cognetti, ‘Le otto montagne’.
Het regisseursduo neemt zijn tijd om het verhaal te vertellen. Ze laten zich drijven op het ritme en tempo van het leven in die bergen en willen dat je dat als toeschouwer ook doet.
De film wordt vooral gedragen door de prachtige fotografie en de subtiele vertolkingen. Je gelooft echt dat acteurs Marinelli en Borghi boezemvrienden vertolken.
Director of Photography Ruben Impens doet werkelijk wonderlijke dingen binnen het – voor epische films ongebruikelijke – 4:3-beeldformaat.
Het fictieve dorp Grana ligt in de adembenemende en prachtig gefotografeerde Italiaanse Alpenvallei van Aosta, met de hellingen van de Mont Blanc en de Matterhorn. Maar de ‘acht bergen’ van de titel verwijzen naar de acht hoogste toppen van Nepal: een mysterieus symbool van wereldse ambitie en verovering.
‘De acht bergen’ is een episch drama dat heel zinnige dingen zegt over verdwijnende culturen, de tegenstelling tussen stad en platteland en complexe vriendschappen.

Italië, België, Frankrijk 2022
Regie: Felix van Groeningen en Charlotte Vandermeersch
Cast:
Luca Marinelli, Alessandro Borghi, Filippo Timi
Genre: drama
Duur:
2 uur 27 min.
Gesproken taal: Italiaans

Trailer