Joyland – dinsdag 4 april – 16:00 en 20:15

Debuterend regisseur Saim Sadiq vertelt in deze film over de evolutie van Haider. Hij leeft samen met zijn vrouw Mumtaz bij zijn familie.
In de ogen van zijn conservatieve vader is hij een mislukkeling.
Want zijn vrouw werkt, maar hij heeft geen job en ook nog geen nageslacht. Op de dag dat hij een baantje krijgt in een cabaret, raakt hij in de ban van Biba, een sensuele danseres.
Haider wordt heen en weer geslingerd tussen zijn verlangens en de bevelen die op hem wegen. Het overvalt hem en hij weet ook niet altijd hoe hij ermee moet omgaan. Dit alles wordt bijzonder goed vertolkt door Ali Junejo, die hier zijn acteerdebuut maakt.
Het script maakt van Biba ook echt een hoofdpersonage door de ogen van Haider. We krijgen te zien hoe dubbel het is om trans te zijn in Pakistan. Aan de ene kant geven ze Biba een plaats om de mannen te vermaken in het theater, maar wel alleen tijdens de pauze. Ook wordt ze geconfronteerd met discriminatie buiten het theater. Toch verstopt ze zich niet en is ze niet bang om te vragen waar ze recht op heeft. Alina Khan zet dan ook een sterke rol neer.
‘Joyland’ werd in Pakistan eerst in de ban gedaan, mocht vervolgens toch vertoond worden, maar is op veel plekken niet te zien omdat bioscoopuitbaters onder druk staan. De relatie tussen een gehuwde man en een transvrouw is een steen des aanstoots.
Nog een pluim is er voor de cinematografie van Joe Saade. De kleuren zijn diep en warm.
Daarenboven herstelt Sadiq op weergaloze wijze het gebruik van de zoomlens in ere.
‘Joyland’ is de eerste Pakistaanse film die de shortlist voor de Oscar voor beste internationale film haalt. Hij biedt een boeiende blik op de wereld van transgender personen en het conservatieve patriarchaat.

Pakistan 2022
Regie:
Saim Sadiq
Cast: Rasti Farooq, Sarwat Gilani en Ali Junejo
Genre: drama
Duur: 2 uur 6 min.
Gesproken taal: Urdu

Trailer