Guillermo del Toro’s Pinocchio – dinsdag 11 april – 16:00 en 20:15

In deze stop-motion film geeft Guillermo del Toro zijn kijk op het klassieke verhaal over de houten marionet die op magische wijze tot leven wordt gewekt.
Het decor waarin de verdrietige en alcoholist geworden Geppetto zijn ‘zoontje’ uit hout snijdt is het Italië van de jaren dertig.
Dictator Mussolini houdt het volk in zijn greep. Ook zij zijn marionetten in Mussolini’s wereldbeeld en moeten gehoorzamen.
Pinocchio’s nieuwsgierigheid en vooral zijn ongehoorzaamheid ziet del Toro, in tegenstelling tot eerdere vertolkingen, eerder als een daad van verzet dan van domheid. Rebelsheid, het niet blind volgen van autoriteiten, wordt zo een deugd.
Pinocchio’s welbekende wens om een echte en brave jongen te worden maakt opvallend plaats voor het door krekel Sebastian geformuleerde credo: ‘Wees jezelf en doe je best, dat is het beste wat je kan doen.’
Ook al verwijst de titel enkel naar Guillermo del Toro, de regisseursstoel wordt gedeeld met stop-motionveteraan Mark Gustafson. Samen met een team van meer dan veertig animators zijn ze het immense stop-motionproject aangegaan en het resultaat mag er zijn. Het is de langste stop-motion animatiefilm ooit.
De sets zijn prachtig en de belichting is fenomenaal.
De betoverende, louter op houten instrumenten gespeelde muziek van Alexander Desplat geeft de film zijn ziel, maar de prachtig geanimeerde poppen met het geweldige stemwerk van grote namen zoals Ewan McGregor en Christoph Waltz brengen de personages tot leven. Decennialang werkte del Toro aan het script en zocht hij financiering. Het resultaat mag er zijn: een uitermate intelligente en geslaagde film over een vader-zoon relatie, de kracht van verzet, en uiteindelijk over liefde.
Het is nog steeds een familiefilm, maar wel een zonder toegevingen en waarin kinderen (en volwassen) worden geconfronteerd met het echte leven. Uitermate geschikt voor het grote doek!

Frankrijk, Mexico, Verenigde Staten 2022
Regie:
 Guillermo del Toro, Mark Gustafson
Cast: (stemmen): Gregory Mann, Ewan McGregor, Tilda Swinton, Christoph Waltz, Cate Blanchett…
Genre: animatie, drama, familie, musical
Duur: 1 uur 58 min.
Gesproken taal: Engels

Trailer