Les Olympiades – dinsdag 8 februari – 16:00 en 20:15

‘Les Olympiades’ is een zwierige, bitterzoete en meesterlijke stadssymfonie. De film speelt zich af in Parijs, het 13de arrondissement, wijk ‘Les Olympiades’, waar hoge, anonieme appartementsblokken het straatbeeld bepalen.
Emilie zoekt een huisgenoot en ontmoet Camille. Hij voelt zich aangetrokken tot Nora, die dan weer het pad kruist van Amber.
Drie jonge vrouwen en een man. Het zijn vrienden, soms geliefden, vaak beiden.
Het stijlvolle zwart-wit van Les Olympiades brengt al snel de nouvelle vague in herinnering, en stilistische ingrepen als splitscreens knipogen naar de graphic novels van Adrian Tomine waarop Jacques Audiard zijn film baseerde.
Maar de Franse cineast, die voor het scenario samenwerkte met ‘Petite maman’-regisseur Céline Sciamma, trapt niet in de val van nostalgie en visuele spielerei.
Integendeel: ‘Les Olympiades’ is een prachtig portret van het hedendaagse Parijs en van de jonge mensen die erin leven: enerzijds profiterend van de opwinding en onvoorspelbaarheid die de stad biedt, en anderzijds hunkerend naar een zinnig, betekenisvol contact met één van de anonieme mensen die hun wijk bevolken.
Seks en liefde – of het gebrek eraan – zijn de rode draad die de levens van de vier personages samenbinden, en Audiard voelt zijn vier protagonisten perfect aan: het zijn innemende, maar gebrekkige mensen, geheel zichzelf en tegelijk voor iedereen herkenbaar.
Een film over moderne relaties en de nieuwe manieren van daten kon Audiard niet draaien zonder er ook seksualiteit in op te nemen. Emilie en Camille verbinden met mensen en met elkaar via seks en van die scènes spat de passie af. Nora heeft er een moeilijkere relatie mee en dat mag er ook wezen. De expliciete scènes zijn nooit gratuit, maar krijgen een esthetisch karakter door het bloedmooie zwart-wit dat Audiard gebruikt.
Les Olympiades is lichtvoetig, maar nooit oppervlakkig: een ongedwongen meesterwerkje dat al uw aandacht verdient.

Frankrijk 2021
Regie:
Jacques Audiard
Acteurs:
Lucie Zhang, Noémie Merlant, Makita Samba, Jehnny Beth
Genre:
drama
Duur: 1 uur 46 min.

Trailer