Honeyland – dinsdag 15 februari – 20:15

Je hulpbronnen plunderen voor snelle winst of geduld hebben en zo langer profiteren? Een vrouwelijke imker in Noord-Macedonië komt in het indrukwekkende ‘Honeyland’ voor een miniversie te staan van de kwesties rond de uitputting van de aarde, waar de hele wereldbevolking mee worstelt.
Documentaires als ‘More than Honey’ wezen al op de ecologische en economische noodzaak van een bloeiende bijenpopulatie.
Imker Hatidže was niet het oorspronkelijke onderwerp van de film die regisseurs Tamara Kotevska en Ljubomir Stefanov in gedachten hadden. Ze waren begonnen aan een korte documentaire in opdracht van de overheid over de roterende landbouw rond de Bregalnica-rivier. Toen ze tijdens hun research Hatidže ontmoetten, raakten ze zo geïntrigeerd dat ze besloten het overheidsproject aan iemand anders door te geven en bij de imker te blijven.
Dit leidde tot een jarenlange draaiperiode en een film die het midden houdt tussen documentaire, milieuparabel en existentieel familiedrama.
In een verlaten dorp in de heuvels van Noord-Macedonië zorgt een vrouw voor haar moeder en haar bijen.
Ze klautert bergwanden op en onderhoudt, ook in bomen en ruïnes, de koloniën met honingraten.
Met haar kleurrijke kledij en gegroefde gelaat is ze als een bijensjamaan, die zorgzame rituelen uitvoert om van de bijen te mogen nemen wat de bijen haar toestaan. “De helft voor jullie, de helft voor mij”, zegt ze wanneer ze honing weghaalt om te gaan verkopen op de markt in Skopje.
Die harmonie komt op de helling te staan wanneer een koppel met zeven kinderen en een kudde koeien naast Hatidže komt wonen.
Dit indringende humanistische verhaal over hebzucht en duurzaamheid viel al meerdere keren in de prijzen. Het haalde zelfs twee Oscarnominaties binnen – voor beste documentaire en beste niet-Engelstalige film -, een prestatie die geen enkele documentaire tot nu toe kon leveren.
Met het geld dat hun allereerste prijs opleverde, kochten de makers voor Hatidže een huis in een ander dorp, dichter bij haar broer en familie. Ook Hoessein en zijn gezin kregen een steuntje in de rug.

Regie: Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov
Genre: documentaire
Duur: 1 uur 27 min.

Trailer