Dune – dinsdag 22 februari – 20:15

‘Dune’ vertelt het mythische en emotionele heldenverhaal van Paul Atreides, een briljante en begaafde jongeman die tot grootse dingen is voorbestemd. Hij moet naar de gevaarlijkste planeet in het universum reizen om de toekomst van zijn familie en volk veilig te stellen.
Arrakis is de enige planeet in het universum waar de ‘spice’ kan geoogst worden, een kostbare stof die leven geeft en ongelimiteerd ruimtereizen mogelijk maakt. Intussen wordt er door kwaadaardige mogendheden hevig gestreden om de kostbare grondstof van de planeet.
Alleen degenen die hun angst weten te overwinnen zullen overleven. Villeneuve baseert zich op de bekende sciencefictionroman van Frank Herbert uit 1965, die al verschillende keren bewerkt werd en ook gretig geplunderd werd door de makers van Star Wars en Avatar. De plot van Dune is een soort archetypisch sjabloon geworden, waar Villeneuve weliswaar een unieke totaalbeleving aan ophangt.
In een filmlandschap dat nu al meer dan een decennium gedomineerd wordt door bandwerk uit de superheldenfabriek – films die niet zozeer slecht gemaakt, als wel onderling inwisselbaar zijn – zie je nog maar zelden blockbusters als ‘Dune’, waarin elk shot een ontdekking is.
De film transporteert je naar andere werelden, op dezelfde manier als ‘Lord of the Rings’ dat destijds deed.
Het is overrompelende mainstreamcinema van de bovenste plank.
Villeneuve nam de helft van Herberts boek, de film heet voluit Dune: Part One’, dus misschien volgt deel 2 ook.
‘Dune’ is een meeslepende sciencefictionfilm die je in de bioscoop moet zien.

Verenigde Staten, Canada 2021
Regie:
  Denis Villeneuve
Acteurs: Timothee Chalamet, Rebecca Ferguson, Oscar Isaac, Josh Brolin, Jason Momoa
Genre: Actie, Fantasy, Avontuur
Duur:
2 uur 35 min.

Trailer