Le jeune Ahmed – dinsdag 24 september

‘Le jeune Ahmed’ gaat over de radicalisering van in het Westen opgegroeide jongeren met een migratieachtergrond.
De cineasten beelden de moslimgemeenschap niet af als een homogeen blok, maar als een dynamisch geheel met uiteenlopende tendensen en meningen.
Dat discussie de normaalste zaak van de wereld is, blijkt als lerares Inès het Arabisch wil aanleren via YouTubesongs en de ouders daarover vrijuit van gedachten wisselen.
Een van Inès’ leerlingen is de dertienjarige Ahmed. Ooit was hij een tiener als een andere: zijn kamer hing vol met posters van jeugdidolen en hij bracht vele uren door op zijn PlayStation. Maar sinds hij via zijn neef in contact is gekomen met een opruiende imam, zweert hij bij een fundamentalistische interpretatie van de islam.
Volgens de allerstrengste richtlijnen weigert hij zijn lerares nog de hand te schudden en als de imam het woord jihad (heilige oorlog) in de mond neemt, gaat het goed fout. Ahmed overschrijdt een grens en wordt ter verantwoording geroepen.
Het gaat de Dardennes om het pad dat hij vanaf dan aflegt. Kiest hij definitief voor een leven in het teken van de dood? Of laat hij zich toch weer met beide voeten op de grond brengen door begeleiders, rechters en psychologen?
Met de jonge Ahmed hebben de broers alweer een onvergetelijk, gelaagd personage gecreëerd.
In deze film zijn alle bekende elementen van de Dardenne-stijl aanwezig. De mise-en-scène is transparant en ontdaan van alle bijkomstigheden. De vertolkingen zijn ongekunsteld, de fotografie is functioneel en er wordt geen externe soundtrack gebruikt.
Door te spelen met kleine brokjes informatie construeren de Dardennes een hyperefficiënte, compacte thriller die je tot op het laatste moment in spanning houdt.
In Cannes kregen zij de prijs voor beste regie.

België, Frankrijk 2019
Regie: Luc en Jean-Pierre Dardenne
Acteurs: Idir Ben Addi, Olivier Bonnaud, Myriem Akheddiou
Genre: drama, thriller
Duur: 1 uur 24 min.