Stan & Ollie – dinsdag 17 september

Stan en Ollie, beter bekend als Laurel en Hardy, is het grootste komische duo dat Hollywood gekend heeft.
Laurel en Hardy waren volledig op elkaar ingespeeld. Ze waren ook vertrouwd met elkaars zwakheden. Hardy, de dikke, ging graag golfen, wedde op racepaarden, at en dronk te veel en trouwen en scheiden deed hij ook iets te vaak. Verder maakte hij zich over weinig zaken druk, in tegenstelling tot Laurel, de dunne, die alles bij voorkeur tot in de puntjes regelde. Hij is het werkpaard van de twee, degene die scènes schrijft en eraan blijft schaven tot ze precies grappig genoeg zijn.
Deze film focust op de Engelse theatertour van Laurel en Hardy nadat hun filmcarrière volledig opgedroogd was. Tijdens de trip kunnen de twee het goed met elkaar vinden, totdat hun echtgenotes opduiken en Hardy’s ‘verraad’ uit het verleden wordt opgerakeld.
Stan Laurel en Oliver Hardy waren uniek in hun kleinste bewegingen, maar Steve Coogan en John C. Reilly zorgen voor de verrassing van het jaar. Ze bootsen de typische dansjes en sketches van het legendarische duo zo nauwkeurig na dat het nooit fake aanvoelt. Wanneer je hun silhouetten observeert, zou je zweren dat je de echte Stan en Ollie aan het werk ziet. Dankzij deze verbluffende vertolkingen zie je Laurel en Hardy voor je ogen herrijzen.
De klassieke vormgeving en de warme kleuren ondersteunen de nostalgische insteek en het ongebreideld optimisme van het duo.
‘Stan & Olie’ bevat geen enkel moment van cynisme. Zelfs tijdens de enkele ruzies voel je de hechte band tussen de twee komische geniën. Het zijn twee heteromannen die, ondanks hun ettelijke huwelijken en enorme karakterverschillen, niet zonder elkaar kunnen en eigenlijk meer met elkaar gehuwd zijn dan met hun vrouwen.
Het is een zorgvuldig gemaakt, vriendelijk portret en een ode aan de vriendschap.

Engeland 2019
Regie: Jon S. Baird
Acteurs: Steve Coogan, John C. Reilly, Danny Huston
Genre: biografie, tragikomedie
Duur: 1 uur 37 min.