Kom hier dat ik u kus – dinsdag 4 januari – 16:00 en 20:15

Nadat haar biologische moeder is overleden in een auto-ongeluk, mag Mona de nieuwe vrouw van haar vader ‘mama’ noemen.
Deze Marie doet haar welgemeende best om in haar nieuwe gezin geaccepteerd te worden, maar heeft ook een moeilijke kant die ze uiteindelijk niet kan blijven verbergen. Als oudste dochter in het gezin voelt Mona zich verantwoordelijk om de lieve vrede te behouden, en dat tekent haar voor de rest van haar leven; het is een vast patroon, dat zij telkens weer opzoekt, in haar persoonlijk leven, in haar werk, in haar relatie. De positie die ze in het gezin innam, neemt ze ook in de wereld in.
Het regisserende duo Sabine Lubbe Bakker en Niels Van Koevorden, dat de sporen verdiende in het documentaire genre, schotelt ons een knappe psychologische film voor. Het is geen slaafse boekverfilming, maar een overtuigende eigen interpretatie van het boek van Griet Op de Beeck. Terecht wonnen ze op het Nederlands Film Festival de prijs van de Nederlandse filmkritiek.
Tanya Zabarylo en de sterk op haar lijkende Olivia Landuyt als respectievelijk de volwassen en de jonge Mona, verdienen alle lof. Deze rol vraagt de bereidheid om onopmerkelijk te wezen. De andere personages weten niet wat er in haar omgaat, terwijl we haar als kijker volledig snappen.
Tom Vermeir is groots door het klein te houden en Wine Dierickx excelleert als gewoonlijk in het grandioos aanvoelen wie haar personage is. Ze maakt van Marie veeleer een tragische vrouw met wie we te doen hebben dan een stereotiepe boze stiefmoeder.
De acteurs moesten het script na het lezen terug afgeven en de scènes improviseren, waardoor de dialogen spontaan en authentiek lijken.
De film bevat ook nauwelijks sturende muziek, uitgezonderd de kerstklassieker Silver Bells, die herhaaldelijk opduikt.
‘Kom Hier Dat Ik U Kus’ is een zeer goede dramafilm.
De beste fictie put namelijk uit echte gevoelens.

België, Nederland 2020
Regie:
Sabine Lubbe Bakker Niels van Koevorden
Acteurs: Tanya Zabarylo, Valentijn Dhaenens, Tom Vermeir, Wine Dierickx, Tijmen Govaert, Stefan Perceval, Kyra Verreydt
Genre: drama
Duur:
1 uur 40 min.

Trailer