Green Book – dinsdag 22 oktober

‘Green Book’ volgt een Italiaans-Amerikaanse buitensmijter, Tony Lip genaamd, die zijn baan verliest wanneer de nachtclub moet sluiten. Vervolgens besluit hij als chauffeur te rijden voor een uiterst getalenteerde pianist Dr. Don Shirley.
De twee kunnen elkaar eerst niet luchten, maar vormen geleidelijk aan een band in deze waargebeurde roadmovie.
In 1962 maakten zij een tour door de meest racistische zuidelijke regionen van de VS.
Dat reizen voor een zwarte man indertijd nog een hele opgave was, blijkt wel uit het groene reisgidsje voor mensen met een niet-blanke huidskleur, waaraan de film zijn titel ontleent.
‘Green Book’ weet je te raken met geloofwaardige personages en prachtige vertolkingen.
Terwijl regisseur Farrelly je doet lachen om Tony’s botte reacties en Shirleys smetvrees, herinnert hij je tegelijk aan schandalige situaties die niet eens zo lang geleden nog doodnormaal waren.
Het zijn vooral de tegenstellingen tussen deze twee personages waar Farrelly gretig gebruik van maakt. Met een zwaar aangekomen Mortensen als praatzieke man met weinig culturele ontwikkeling, en Ali als welbespraakte, gecultiveerde reisgenoot is er dan ook niet veel voor nodig om de humor op gang te krijgen. Mahershala Ali speelde ook mee in ‘Moonlight’.
Beide acteurs maken met zichtbaar plezier gebruik van het uitvergroten van deze karaktertrekjes voor een komisch effect.
De film is voorzien van een lekker swingende soundtrack.
De Golden Globe voor Beste Film en een vijftal Oscarnominaties viel hem ten deel.

Verenigde Staten 2018
Regie: Peter Farrelly
Acteurs:  Viggo Mortensen, Mahershala Ali
Genre: biografie, tragikomedie, muziekfilm, roadmovie
Duur:  2 uur 10 m.