Close – dinsdag 28 februari

Lukas Dhont en coscenarist Angelo Tijssens portretteren de pure vriendschap tussen twee zonnige knapen van twaalf.
Een hechtere jongensvriendschap dan die tussen Leo en Remi kun je je bijna niet voorstellen. Het is de zomervakantie vóór het middelbaar.
Ze rennen over de bloemenvelden van het bedrijf van Leo’s ouders. Spelen in een verlaten bunker. Liggen in de zon tegen elkaar aan in het hoge gras. De camera blijft dicht bij de twee jongens, rent mee door de velden, springerig en enthousiast als zij zijn, intiem zoals zij zijn.
Zodra Leo en Remi na de vakantie het schoolplein betreden, zoomt de camera uit. Hun wereld is opeens groter. Nieuwsgierig bewegen ze zich in die eerste pauze door de chaos en er ontstaat een eerste gesprek met andere kinderen.
Je voelt meteen dat ‘Close’, een extreem persoonlijke film is. Hier spreekt een maker die het diepste binnenste van zijn ziel aanboort.
De jonge acteurs Eden Dambrine en Gustav De Waele zijn een revelatie op het witte doek.  De puurheid van de jonge hoofdrolspelers is een mirakel, maar onder hun spontaniteit ligt een stevig fundament van doordachte keuzes en een uitgesproken esthetische visie.
De ondersteuning van de volwassenencast (Kevin Janssens, Emilie Dequenne  en Lea Drucker)  is overigens ook van topniveau.
Lukas Dhont en cameraman Frank van den Eeden kiezen er opnieuw voor om de personages dicht op de huid te zitten – met veel ‘handheld’ camerawerk en gebruik van lange lenzen – en doen dat voorbeeldig. Ieder beeld is meer dan dat beeld alleen, en kadert in een subtiele choreografie die zacht en hard, open en toe, dichtbij en veraf laat contrasteren. Vaak zijn woorden overbodig, en vertelt het lichaam wat niet uitgesproken raakt. Lukas Dhont is een filmmaker met een speciale gave.
‘Close’ is een van de meest gevoelige en intelligente films van het jaar.

België 2022
Regie: Lukas Dhont
Cast: Eden Dambrine, Gustav De Waele, Emilie Dequenne, Léa Drucker, Kevin Janssens…
Genre: drama
Duur:  1 uur 45 min.
Gesproken talen: Nederlands, Frans

Trailer