Boy from heaven – dinsdag 7 maart – alleen om 16:00 !

‘Boy from Heaven’ is een strakke en complexe thriller die de
pijnpunten van Egypte blootlegt en zich situeert op een uiterst intrigerende locatie.
Adam is een eenvoudige visserszoon, die naar de Egyptische hoofdstad Caïro trekt om er zich te verdiepen in het islamitische geloof.
Dat mag hij doen aan de gerenommeerde Al-Azhar-universiteit: het eeuwenoude epicentrum van de soennitische islam, maar ook, zo zal blijken, het toneel voor een onverbiddelijke machtsstrijd tussen religieuze en politieke leiders.
Wanneer de grootimam van Al-Azhar plots overlijdt, treden achter de schermen duistere mechanismen in werking. De Egyptische geheime dienst ziet in de naïeve Adam de ideale pion om zijn greep op de universiteit te versterken.
Regisseur Tarik Saleh, die de islam ernstig neemt en vooral een verderfelijk politiek machtsspel hekelt, kon niet in Caïro filmen; omdat hij sinds zijn vorige film (The Nile Hilton Incident) nog steeds persona non grata is in Egypte.
Dus ondanks dat hij zich afspeelt in Caïro, werd de film eigenlijk opgenomen in Istanbul, Turkije, meestal in de Süleymanye-moskee.
Saleh bedient zich van een fictief verhaal, maar verwerkt daar wel heel reële elementen in: de brute methodes van de geheime dienst, het gebrek aan democratie en transparantie in Egypte, en hoe radicale moslims profiteren van bestaande frustraties om zieltjes winnen.
Hij drijft de spanning ook visueel op: hij draaide de film volledig op één 40 mm-lens, waardoor de muren voortdurend op je af lijken te komen.
‘Boy from heaven’ is naast actiefilm ook een coming-of-ageverhaal.
De onschuldige bruine ogen van acteur Tawfeek Barhom slepen de kijker mee in Adams verwondering over de ondergrondse wereld die hij ontdekt. Bijna ongemerkt evolueert hij van kleine garnaal tot een protagonist die zijn cruciale rol in de intrige passioneel vervult.
‘Boy from Heaven’ won de prijs voor het Beste Scenario in Cannes.

 

Zweden, Frankrijk, Finland, Denemarken 2022
Regie:
Tarik Saleh
Cast: Tawfeek Barhom, Fares Fares, Mohammad Bakri
Genre: drama, thriller
Duur:
2 uur 6 min.
Gesproken taal: Arabisch

Trailer