Triangle of sadness

‘Triangle of Sadness’ is een allegorie op de opkomst en ondergang van de westerse beschaving.
De film bestaat uit drie delen die je gemakkelijk apart zou kunnen bekijken. In het eerste deel leren we modellen Carl en Yaya kennen. Ze lijken gemaakt voor elkaar, maar er zit een haar in de boter. Carl worstelt met zijn carrière, terwijl Yaya op weg is naar de top en dus veel meer verdient.
In het tweede deel zijn Carl en Yaya gasten aan boord van een luxejacht, waarvoor ze niet hoeven te betalen, als ze hun volgers maar laten weten hoe fijn ze het hebben. Het is een heel exclusieve cruise met alleen schatrijke passagiers aan boord.
In het derde deel wordt de hiërarchie binnen de micromaatschappij van het jacht helemaal omgegooid, wat tot merkwaardige veranderingen leidt. En dan is er nog de Amerikaanse kapitein Thomas (Woody Harrelson), die in naam de gezagvoerder is, maar zich schuil houdt in zijn kajuit. Intussen houdt zijn eerste stuurman Darius de boel draaiende – dat die het uiterlijk van een Saoedische oliesjeik heeft en een naam die uit het Perzisch stamt, is dan óók geen toeval. Het westen consumeert terwijl de olie uit het Midden-Oosten de boel aan de gang houdt.
Het mooie aan de satires van Ruben Östlund is dat ze op een heel amusante, doeltreffende en originele manier vreemde kronkels in het menselijk gedrag blootleggen. In ‘Turist’ focuste de Zweedse cineast zich op het conflict tussen het onderbewuste en het rationele. In ‘The Square’ had hij het over oprechtheid en politieke correctheid binnen de kunst.
En in ‘Triangle of Sadnesss’ stelt hij zich vooral vragen over ongelijkheid op vlak van gender, financiële status en sociale klasse.
Op het festival van Cannes mocht Östlund net als voor ‘The Square’ de Gouden Palm in ontvangst nemen.
Toch een waarschuwing als je gaat kijken naar deze heerlijk amusante prent: eet geen al te grote maaltijd op voorhand.

Zweden, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Turkije, Griekenland, Verenigde Staten, Denemarken, Zwitserland, Mexico 2022
Regie:
Ruben Östlund
Cast:
Harris Dickinson, Charlbi Dean,  Woody Harrelson, Dolly de Leon…
Genre: sociale satire
Duur:
2 uur 27 min.
Gesproken talen: Engels, Zweeds, Duits, Frans, Grieks, Tagalog

Trailer