Rebel

Deze film over jihadisme schetst een confronterend, maar wel genuanceerd beeld van het radicaliseringsproces.
Kamal is een jongen uit Molenbeek in het jaar 2013, die plots op het verkeerde pad raakt en daardoor z’n kleine broer Nassim in gevaar brengt. Daarom gooit moeder Leila hem het huis uit. Hij besluit om oorlogsslachtoffers te gaan helpen in Syrië, waar de gruwel van de oorlog gauw duidelijk wordt. Maar zonder er echt voor te kiezen belandt Kamal al snel bij IS.
Zonder zijn acties goed te praten slagen de regisseurs er in om Kamal als een  tragisch hoofdpersonage neer te zetten. In plaats van hem af te schilderen als een psychopathische jihadist zorgen zijn naïviteit en sterk gevoel voor rechtvaardigheid juist voor medelijden. Hij lijkt een slachtoffer van propaganda en een onderdrukte identiteit. Dat maakt zijn acties er niet gerechtvaardigder op, maar het biedt wel de nodige nuance.
Het emotionele zwaartepunt van ‘Rebel’ ligt echter bij broer Nassim, die we langzaam maar zeker zien radicaliseren. Het is moeilijk om aan te zien hoe hij bij de verkeerde mensen aansluiting zoekt. In zijn poging om de leegte op te vullen die zijn broer heeft achtergelaten vervreemdt hij van zijn moeder en beste vriendin.
Adil & Bilall zagen mensen uit hun stad en land naar Syrië reizen om te vechten voor IS. Zij zagen ook welk eenzijdig verhaal er werd verteld rond de Syrië-gangers. Daar wilden ze iets tegenin brengen. Daarom speelt het idee van de camera als wapen zo’n grote rol in deze film. Het hoofdpersonage Kamal wordt door IS gedwongen om propaganda en rekruteringsvideo’s te maken en de film laat zien hoe makkelijk het is om zaken in scène te zetten en misinformatie te verspreiden.
De heftige materie betekent niet dat de regisseurs hun stijl niet laten doorsijpelen. Zonder de film er té esthetisch bevredigend uit te laten zien is elk shot waanzinnig om naar te kijken. Het duidelijke maar gematigde gebruik van kleur, lange shots tijdens de meest intense oorlogsscènes en de verrassend indringende muzikale uitbarstingen (door Sidi Larbi Cherkaoui gechoreografeerde videoclips) dragen er allemaal aan bij dat je je kunt inleven in Kamal en Nassim.
Adil & Bilall nemen risico’s in termen van het mixen van genres die op papier niet zouden matchen, werken met onervaren acteurs en doen echt coole dingen met de camera’s, geluid en montage.
Deze keer leverden ze hun beste werk af tot nu toe.

België 2022
Regie: Adil el Arbi, Bilall Farah
Cast: Aboubakr Bensaihi, Lubna Azabal, Amir el Arbi, Tara Abboud
Genre: drama
Duur: 2 uur 15 min.
Gesproken talen:  Arabisch, Frans, Engels, Nederlands

Trailer