Lunana: A Yak in the Classroom – dinsdag 25 oktober – 16:00 en 20:15

‘Lunana: A Yak in the Classroom’ voert ons mee naar hoog in het Himalaya-gebergte in Bhutan, het land van de donderdraak.
Daar wordt het leven bepaald door een ander ritme dan in de grote stad. Door de mist tussen de bergen, door traditionele zang en door de uitwerpselen van de yak. Een bijzondere plek, waarvan je het verblijf niet gauw zult vergeten.
Voor de jonge leraar Uygen Dorji is zijn verblijf echter geen vakantie of uitstapje. Hij wil helemaal niet naar Lunana. Hij wil zelfs niet in zijn eigen land blijven. Hij wil naar Australië, om daar een zangcarrière op te bouwen met moderne gitaarpop.
Hij moet echter zijn verplichte dienst doen voor de overheid en gaat met de grootst mogelijke tegenzin.
Maar het leven gaat niet altijd zoals verwacht, en bovenin het Himalaya-gebergte gaat een wereld voor hem open.
De Bhutaanse filmmaker en fotograaf Pawo Choyninh Dojri bouwde het verhaal op uit anekdotes die hij tijdens zijn reizen verzamelde, filmde in het van energie verstoken Lunana op zonne-energie en liet de dorpelingen op miraculeuze manier zichzelf spelen.
Het verhaal is bewust simpel gehouden. Dat werkt.
De ongerepte schoonheid van Bhutan is overweldigend.
De scenes in de klas met Ugyen en zijn negen leerlingen zijn een genot om te bekijken.
Bhutan is een van de armste en minst ontwikkelde landen ter wereld, maar heeft volgens sommige onderzoeken opvallend gelukkige inwoners. Juist omdat ze niet zo met geld verdienen bezig zouden zijn, maar vooral met familiebanden, tradities, godsdienst en de natuur.
‘Lunana: A Yak in the Classroom’ is waarschijnlijk de eerste Bhutaanse film die u ooit zal zien, en zeker de eerste die een Oscar-nominatie wist te versieren.

Bhutan / China 2020
Regie: Pawo Choyning Dorji
Cast: Sherab Dorji, Uygen Norbu, Lhendup Kelden, Lhamo Gurung, Pem Zam …
Genre: drama / feelgood
Duur:
1 uur 50 min.
Gesproken taal:  Dzongkha

Trailer