Les misérables – dinsdag 29 september – 20:15

Victor Hugo schreef: “er zijn geen slechte planten, geen slechte mensen, alleen slechte kwekers.” Deze woorden lijken de inspiratie voor Ladj Ly’s ‘Les Misérables’. Verwacht geen verfilming van het boek van Victor Hugo of een musicalversie.
Ladj Ly laat zien hoe onvrede en armoede, anderhalve eeuw nadat Victor Hugo zijn fameuze boek schreef, nog steeds tot explosieve situaties kunnen leiden.
De film speelt zich af in Montfermeil, een uitzichtloze voorstad van Parijs die bekend staat om zijn geweld.
Agent Stéphane Ruiz heeft zijn eerste werkdag bij de anticriminaliteitsbrigade in Montfermeil. Stéphane wordt ingewerkt door Chris en Gwada, twee doorgewinterde agenten die de wijk maar al te goed kennen. Ze gaan gekleed in een bijna militaire uitrusting, alsof ze op oorlogspad gaan. Al snel blijkt dat Chris en Gwada hun werk in de wijk ook zien als een vorm van oorlog. Als de agenten slaags raken met een groep jongeren en dit gefilmd wordt door een drone, dreigt de hele wijk te ontploffen.
Visueel is ‘Les Misérables’ ongelofelijk sterk. Ly hanteert een bijna documentaire-achtige stijl van filmen. De uitbeelding van het leven in dit Franse getto is realistisch, indringend en origineel.
Het leverde de regisseur inmiddels al handenvol prijzen op. Bij zijn première in de hoofdcompetitie van Cannes ging de film er met een juryprijs vandoor (gedeeld met het Braziliaanse Bacurau); bij de European Film Awards werd hij uitgeroepen tot beste debuut; en de film werd (boven gedoodverfde favoriet Portrait de la jeune fille en feu) verkozen tot de Franse Oscar-inzending – en genomineerd in de categorie beste buitenlandse film.
Het rauwe ‘Les Misérables’ mag met zijn spanning, explosiviteit, politieke geladenheid, fantastische cinematografie en geweldige montage gerust een meesterwerk genoemd worden.

Frankrijk 2019
Regie:
Ladj Ly
Acteurs: Damien Bonnard, Alexis Manenti, Djebril Zonga, Issa Perica, Al-Hassan Ly, Steve Tientcheu…
Genre: drama
Duur: 1 uur 45 min.

Trailer