Interdit aux chiens et aux Italiens – dinsdag 2 januari – 16:00 en 20:15 – met voorfilm over de geschiedenis van kasteel Cantecroy (16 min.)

‘Interdit aux chiens et Italiens’, vorig jaar bedacht met de Europese Filmprijs voor beste animatiefilm, vertelt een ontroerende verhaal over de migratie van een Italiaans gezin naar Frankrijk, een eeuw geleden.
Een verhaal dat ook in de 21ste eeuw nog relevant is.
De titel verwijst naar het bordje waarmee Franse én Belgische cafébazen vorige eeuw Italiaanse migranten meenden te moeten buiten houden. Onder hen de grootouders van Alain Ughetto.
Aan het begin van de 20e eeuw leeft de Ughetto familie in armoedige omstandigheden in het plaatsje Ughettera in Noord-Italie. Het leven is hard en de familie droomt van een beter leven in het buitenland.
Luigi Ughetto reist door de Alpen om zijn geluk te beproeven en een nieuw leven op te bouwen in Frankrijk. Door dit te doen verandert hij het lot van zijn geliefde familie voor altijd.
De 73-jarige Franse animatie-regisseur moest bergen verzetten om hun verhaal te traceren. Nadat het gezin Ughetto definitief voor een leven in Frankrijk koos, werd er nauwelijks nog teruggekomen op de lijdensweg die er aan vooraf ging.
Met behulp van een bijzonder speelse stop-motion animatiestijl, creëert Alain Ughetto een prachtige, ontroerende liefdesbrief aan zijn ouders en grootouders die hun hele leven met hun handen werkten.
Ze konden alles maken wat ze zagen.
Hetzelfde doet de filmmaker nu. Met zijn handen brengt hij iedereen en alles tot leven, van de bordkartonnen huizen en de bossen van broccoli tot de koeien en zijn eigen familie.
Deze stop-motion film is werkelijk fantastisch Dit is een mini-meesterwerk, vol creativiteit en emotie.
Het verhaal is eenvoudig en herkenbaar.
Alain Ughetto bestrijdt de vergetelheid door het verhaal van zijn grootouders te delen via een animatiefilm die even zacht en humaan is als de titel hard en inhumaan.

Frankrijk/België/Zwitserland/Italië/Portugal 2022
Regie:
Alain Ughetto
Cast:
de stemmen van Ariane Ascaride, Alain Ughetto en Diego Giuliani
Genre: familie/animatie
Duur: 1 uur 10 min.
Gesproken talen: Frans, Italiaans, Duits

Trailer