Ich bin dein mensch – dinsdag 6 december – 20:15

‘Ich bin dein Mensch’ is een humoristisch drama over de romantische implicaties van kunstmatige intelligentie.
Tom is een robot. Fysiek is hij niet van een echt mens te onderscheiden, maar onder de motorkap is er misschien nog een beetje finetuning nodig. Daar is Alma voor gevraagd – ze krijgt Tom drie weken op proef.
Het is een laatste test voordat dit model samen met een aantal andere kunstmatige levensgezellen op de markt komt. Het is dat haar baas zo aandringt, anders was Alma er nooit aan begonnen.
In eerste instantie behandelt ze het samenleven met Tom dan ook als een huiswerkopdracht, met zichtbare tegenzin. En Tom mag op papier dan precies zijn ingesteld op haar wensen in de liefde en in een partner, tegen zo veel weerstand is zijn programmering in eerste instantie niet opgewassen.
Wat zich lijkt aan te dienen als een komedie, ontvouwt zich tot een mooie mijmering over hoe verlangen ons menselijk maakt.
Vanaf het eerste moment dat Dan Stevens als robot Tom in beeld komt, is duidelijk dat hij de show steelt. Hij zet de onnatuurlijk afgemeten bewegingen van een robot griezelig goed neer. In zijn mimiek toont hij zich op de juiste momenten verbaasd of naïef waardoor de humor optimaal overkomt. Af en toe krijgen we ook een inkijkje in Toms psyche. Hij begrijpt mensen en hun gevoel voor humor niet altijd. Waarom kunnen we smakelijk lachen met  homevideo’s waar dingen fout gaan? Deze momenten, waarin het ‘normale’ en ‘menselijke’ in een ander daglicht komt te staan, blijven het meest bij.
Maren Eggert is uitstekend gecast als de al dan niet vrijwillige single die nog niet aan aanvaarding toe is. Zij won op het afgelopen filmfestival van Berlijn, de (genderneutrale) acteerprijs voor haar rol.
Regisseur Maria Schrader is tot nu toe vooral bekend als regisseur van de Netflix-serie Unorthodox.

Duitsland 2021
Regie:
Maria Schrader
Cast:
Maren Eggert, Dan Stevens, Sandra Hüller…
Genre: tragikomedie
Duur: 1 uur 48 min.
Gesproken taal: Duits

Trailer