Wil -dinsdag 27 februari – 16:00 en 20:15

Regisseur Tim Mielants en Geert Hellings die de muziek componeerde voor ‘Wil’ zullen samen de film inleiden!

Hoe zou je gehandeld hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog? Heldhaftig in het verzet of liever niet opvallen?
De Duitse bezetter liet delen van de alledaagse infrastructuur, zoals brandweer en politie, in handen van de lokale bevolking.
Maar wat als je al voor de oorlog een Antwerpse agent was, werk je dan mee met de bezetter? Maar als je dan wordt gevraagd om het Duitse leger te ondersteunen bij razzia’s in Joodse buurten of een oogje toe te knijpen wanneer de Gestapo mensen van de straat plukt?
Met zulk soort dilemma’s wordt de twintiger Wil (kort voor Wilfried) in de gelijknamige film geconfronteerd.
Erna zal het kinderlied “Ik zag twee beren” voor de kijker nooit meer helemaal hetzelfde klinken.
Annelore Crollet maakt indruk als Yvette, het morele kompas van dit verhaal.
Stef Aerts acteert geweldig: in zijn gespannen blikken lees je de essentie: de traumatiserende, desoriënterende, alles vernietigende chaos van oorlog.
Het energieke camerawerk van Robrecht Heyvaert wordt hier aangewend om de geschiedenis met een shot urgentie te injecteren. De minimale scherptediepte, in combinatie met de benepen interieurs, maakt de bankschroef van de geschiedenis voelbaar.
Om het bezette Antwerpen van 1942 weer tot leven te wekken, trok men ook naar Polen. De filmopnames in België gingen onder andere door in het treinstation Antwerpen Centraal, de Mechelse Stadsschouwburg, het stadhuis van Charleroi, Café Des Sports in Groot-Bijgaarden en een magazijn en oude slagerij in de Zamanstraat in Sint-Niklaas.
Met ‘Wil’ balt Tim Mielants de bekende roman van Jeroen Olyslaegers samen tot een beklemmende thriller, die komaf maakt met de grootste illusie van de oorlogsfilm: heldenmoed.

België 2023
Regie:
Tim Mielants
Cast: Stef Aerts, Matteo Simoni, Annelore Crollet, Pierre Bokma, Karina Smulders, Jan Bijvoet, Kevin Janssens, Jan Decleir…
Genre: drama, geschiedenis, oorlog
Duur:1 uur 50 min.
Gesproken talen: Nederlands

Trailer