Killers of the flowermoon – dinsdag 12 maart – 14:00 !!!!!!!!!!!!!!!! en 19:30 !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Stiefmoederlijk had de Amerikaanse regering de Osage, een Native American-stam, naar een onherbergzaam stuk grond gestuurd in de staat Oklahoma. Waarna bleek dat die grond boordevol olie zat en de Osage tijdens de jaren twintig de rijkste mensen op de planeet werden. Vele inheemse Amerikanen werden vervolgens vermoord om hun rijkdom en olierechten te verkrijgen.
Het zwarte goud lokte heel wat gelukzoekers naar Osage County, onder wie Ernest Burkhart die onder de auspiciën van zijn oom William Hale zich integreert in de Osage-gemeenschap. Hij trouwt met de steenrijke Mollie, die lijdzaam toeziet hoe haar hele familie het leven laat.
Hun onderlinge relatie is lastig in een zin te vatten. Er is wel degelijk sprake van wederzijdse liefde, ondanks het onuitgesproken wantrouwen tussen de twee.
Ernest, een sterke rol van Leonardo DiCaprio, laat zich enorm beïnvloeden door zijn oom, maar veinst de zaak compleet in eigen hand te hebben.
William Hale staat in het stadje Fairfax bekend als weldoener. Hij laat scholen en ziekenhuizen aanleggen, maar blijkt in werkelijkheid een wolf in schaapskleren. Overigens bestond William King Hale net als veel andere personages echt.
Maar het kloppende hart van de film heet Lily Gladstone. Met een sobere, doorleefde prestatie betrekt ze de kijker in de ellende die geldhonger teweegbrengt.
Martin Scorsese trekt bijna drieënhalf uur uit om het boek van David Grann over de zogeheten Osage County Murders te verfilmen, maar hij belicht essentiële zaken uit de Amerikaanse geschiedenis en het verveelt geen moment!

Verenigde Staten 2023
Regie:
Martin Scorsese
Cast: Lily Gladstone, Robert De Niro,  Leonardo DiCaprio …
Genre:
drama
Duur: 3 uur 26 min.
Gesproken talen: Engels, Sioux, Latijn, Frans

De uren van de filmvertoningen zijn aangepast wegens de lengte van de film!!!!!!!!!!!!!!!!

Trailer