Zagros

België 2017
Regie: Sahim Omar Kalifa
Acteurs: Feyyaz Duman, Halima Ilter, Maaike Neuville, Aziz Çapkurt
Genre: drama
Duur: 1 uur 42 min.

 

 

 

 

Sahim Omar Kalifa is een bijzonder beloftevolle filmmaker. Hij kreeg voor zijn kortfilms ‘Bad Hunter’ en ‘Bagdad Messi’ reeds verschillende filmprijzen en mocht vorig jaar zelfs toetreden tot de Academy – hij kan dus meestemmen voor de Oscars.
Op zijn 37e heeft de Koerdische Belg ook al meer meegemaakt dan de meeste mensen in een heel leven. Geen wonder dat ‘Zagros’ zo ontzettend matuur en genuanceerd is voor een debuutfilm.
Zijn langspeelfilmdebuut ‘Zagros’ is een meeslepend drama over culturele verscheurdheid, gedragen door levensechte vertolkingen.
De Koerdische herder Zagros hoort dat zijn vrouw Havin door zijn familie wordt beschuldigd van overspel.
Havin ontkent alles en vlucht met hun dochtertje Rayhan van Koerdistan naar België.
Overtuigd van haar onschuld gaat Zagros hen achterna om in België een nieuw leven te beginnen. Maar eenmaal in Brussel blijkt Havin toch niet de hele waarheid verteld te hebben en gaat Zagros alsnog twijfelen.
Hij moet kiezen tussen de liefde voor zijn vrouw en de eer van zijn familie. Een keuze die steeds moeilijker wordt en Zagros stilaan tot wanhoop drijft.
Dat centrale dilemma staat symbool voor de pijnlijke culturele spreidstand waarmee heel wat mensen met een migratie-achtergrond worstelen: die tussen respect voor familie en tradities aan de ene kant, en emancipatie en moderniteit aan de andere kant. Of hoe een verhaal over een schaapherder uit Koerdistan ook heel veel kan zeggen over de samenleving.
De Film Fest Gent-winnaar is boeiend drama.

Trailer