You were never really here

USA 2017
Regie: Lynne Ramsay
Acteurs: Joaquin Phoenix, Ekaterina Samsonov, Alessandro Nivola, Alex Manette
Genre: drama
Duur: 85 min.

 

 

 

 

De Schotse Lynne Ramsay weet als geen ander hoe je genrefilms een heel eigen karakter kan geven. Was je fan van ‘We Need to Talk About Kevin’, dan zal ‘You Were Never Really Here’ je helemaal wegblazen. De film, gebaseerd op een kortverhaal van Jonathan Ames, volgt  huurmoordenaar Joe, een Irak-veteraan met mentale problemen.
Om de enige persoon waar hij van houdt te beschermen – zijn moeder – doet Joe alles om zijn ‘professioneel’ leven en zijn privéleven gescheiden te houden.
Een vriend die klussen regelt, vraagt Joe om de ontvoerde dochter van een bekende politicus op te sporen, die schijnbaar verdwenen is in een onderwereld van seksueel misbruik. Hij gaat aan de slag, maar niet alles is wat het lijkt.
Hij geeft schurken hun verdiende loon door hen te bewerken met zijn favoriete wapen: een hamer. Alle geweldscènes gebeuren min of meer op de achtergrond.
Aan de oppervlakte lijkt ‘You Were Never Really Here’ een gewelddadige genrefilm. Maar Ramsay gebruikt de codes van het genre om iets heel anders te vertellen: meer nog dan een tocht door de onderbuik van New York is dit een mentale trip doorheen het chaotische hoofd van Joe.
Joaquin Phoenix speelt zijn rol zeer intens.
Hij maakt van de zwijgzame protagonist meer dan een koele killer. Zijn bestaan lijkt hij te ervaren als een nachtmerrie waarin hij zelf de zombie van dienst is.
De score van Radiohead-gitarist Jonny Greenwood, die verontrustende strijkers mengt met gortdroge beats, maakt het helemaal beklemmend.
Het fascinerend camerawerk is van nieuwkomer Thomas Townend.
Phoenix won de prijs voor Beste Acteur en Ramsay kreeg de prijs voor het Beste Scenario, omdat ze de roman van Jonathan Ames binnenstebuiten keerde. Maar voor haar artistieke visie en visuele zeggingskracht had ze de hoofdprijs moeten krijgen.

Trailer