Wonderstruck

Verenigde Staten 2017
Regie: Todd Haynes
Acteurs: Millicent Simmonds, Oakes Fegley, Julianne Moore, Michelle Williams
Genre: drama/gezinsfilm
Duur: 1 uur 56 min.

 

 

 

 

‘Wonderstruck’ is een uitzonderlijk elegante familiefilm voor meerwaardezoeker(tje)s.
Todd Haynes, bekend van sensuele, uiterst volwassen drama’s zoals ‘Far from Heaven’ en ‘Carol’, richt zich voor het eerst op een jong publiek. Maar hij gaat geenszins de kinderachtige toer op, en hij neemt ‘Wonderstruck’ duidelijk even serieus als zijn vorige films.
De film is gebaseerd op een jeugdboek van Brian Selznick, de man die ook het bronmateriaal schreef voor ‘Hugo’ van Martin Scorsese. Met die film deelt ‘Wonderstruck’ een heerlijk gevoel van sprookjesachtige verwondering.
De analoge fotografie van Edward Lachman is minstens even wonderlijk, de decors en kostuums nog steeds tot in de puntjes verzorgd.
De film zapt heen en weer tussen twee verhaallijnen die op het eerste gezicht weinig met elkaar te maken hebben. In 1977 trekt de twaalfjarige Ben na een ongeluk naar New York om zijn afwezige vader te zoeken. In 1927 vlucht de dove Rose net weg van haar autoritaire vader, waarna ze de oversteek van New Jersey naar Manhattan waagt.
Haynes besliste om die tweede verhaallijn als een stille film te regisseren. Moedig, origineel en vooral erg geslaagd.
Bovendien gaat Haynes ook nu weer aan de slag met pijnlijke thema’s als eenzaamheid, identiteit en de hunkering naar geborgenheid.
Hij beseft dat kinderogen ook tegen een stootje kunnen.
Het prachtige Engelse woord ‘wonderstruck’ laat zich in het Nederlands niet makkelijk vertalen. ‘Weggeblazen’ komt misschien in de buurt, maar het is meer: zo overdonderd worden door een soort magische schoonheid dat die regelrecht je hart raakt.

Trailer