Woman at war

Ijsland, Frankrijk, Oekraïne 2018
Regie
: Benedikt Erlingsson
Acteurs: Halldóra Geirharðsdóttir
Genre:  ecologische muzikale tragikomedie
Duur: 1 uur 41 min.

 

 

 

 

De IJslandse hoogvlakten zijn de inzet van deze met fijne humor doorspekte strijd van een klimaatactiviste.
In zijn tragikomische debuut ‘Of horses and men’ had de filmmaker, die zijn sporen verdiende in de theater­wereld, het ook al over de manier waarop de mens zich verhoudt tot de natuur. Deze keer haakt hij in op de brandende actualiteit. Dat leverde hem onlangs de LUX-prijs op – een erkenning van het Europese Parlement- voor de manier waarop deze film zich in het publiek debat mengt.
Halla is de geliefde inwoner van een klein IJslands dorp, dirigent van het lokale koor en… ecoterrorist.
Als de mysterieuze ‘bergvrouw’ legt ze elektriciteitscentrales plat.
Halla is vastberaden om de vervuilende aluminiumindustrie aan banden te leggen, totdat ze te horen krijgt dat ze toch een kind kan adopteren.
Kiest Halla ervoor om moeder aarde te redden of om zelf moeder te worden?
‘Woman at war’ gaat de ernst van het onderwerp niet uit de weg, maar de geestige elementen voorkomen dat het topzwaar uitdraait.
Dankbaar is de Latijns-Amerikaanse rugzaktoerist die telkens weer opduikt, of het driekoppig orkest dat op de meest verrassende momenten in beeld komt terwijl het de soundtrack brengt.
Filmmuziek wordt zo op een unieke manier deel van het visuele schouwspel.
Actrice Halldóra Geirharðsdóttir is even charismatisch als straf in de hoofdrol. Indrukwekkend zijn ook de beelden van het IJslandse landschap, dat Halla telkens in wederdiensten voorziet.
Het lot staat eveneens aan Halla’s kant, al is het maar in de vorm van een te hulp schietende schapenboer. En dan hebben we nog tweelingzus Asa, die de wereld vooral door meditatie wil verbeteren.
Ecoterrorisme was nog nooit zo plezant!

Trailer