What will people say

Noorwegen 2018
Regie : Iram Haq
Acteurs: Maria Mozdah, Adil Hussain…
Genre: drama
Duur: 1 uur 46 min.

 

 

 

 

In ‘What Will People Say’ staat de vraag uit de titel centraal: wat zullen de mensen wel niet denken of zeggen van ons?
De zestienjarige Nisha is net zoals de rest van haar Noorse leeftijdsgenoten: ze gaat naar feestjes, hangt rond met vrienden en heeft haar oog laten vallen op een leuke jongen.
Er is echter één verschil: Nisha moet alles stiekem doen, omdat ze van Pakistaanse afkomst is en haar ouders haar volgens hun tradities opvoeden.
Wanneer haar vader haar met een jongen ziet, barst de bom.
Voor de familie wordt Nisha een probleem, nog erger: ze is de schande van de familie! En dat moet veranderen, goedschiks of kwaadschiks. Drastische maatregelen volgen.
Met de hulp van Maria Mozhdah, de sterk debuterende hoofdrolspeelster, maakt de jonge cineaste Iram Haq invoelbaar hoe scherp een gespleten cultuur kan snijden.
Aan de ene kant heb je het vrije leven dat iedere opgroeiende tiener in Europa wil, aan de andere kant de ouders die zich naar een betere toekomst hebben geknokt en niet zomaar hun tradities willen loslaten, maar ook verscheurd geraken door de keuzes die ze maken.
‘What Will People Say’ is deels autobiografisch: regisseur Iram Haq werd zelf ook als tiener voor straf naar Pakistan gebracht.
Haar film is een interessant inkijkje in de wereld waarin tweedegeneratiekinderen zoals zij zich staande moeten houden, met enerzijds de verleidingen van het vrije Noorwegen en anderzijds de starre regels van een gemeenschap waarin iedereen elkaar nauwlettend in de gaten houdt.
Goedbedoelende hulpverleners, zo laat ze zien, slagen er niet in om ook maar iemand binnen die wereld te bereiken.
Het is een subtiele en ontroerende film die beide kanten van de culturele kloof en de generatiekloof probeert te begrijpen.

Trailer