Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

VS 2017
Regie
: Martin McDonagh
Acteurs: Frances McDormand, Woody Harrelson, Sam Rockwell, Caleb Landry Jones, Abbie Cornish, Peter Dinklage, John Hawkes, Lucas Hedges
Genre: tragikomedie
Duur: 1 uur 55 min.

 

 

 

De lange filmtitel verwijst naar de drie enorme reclamepanelen die Mildred Hayes heeft afgehuurd om aandacht te vragen voor de onopgeloste moord op haar dochter, zeven maanden geleden.
Dat valt niet in goede aarde in het dorp. Vooral niet bij Jason Dixon, een racistische en seksistische agent die een hekel heeft aan vrouwen die geen respect tonen voor mannelijke autoriteit.
De Golden Globe voor beste film ging terecht naar deze film van de Ier Martin McDonagh (In Bruges, Seven Psychopaths), omdat de film onvoorspelbaar, geestig en fris aanvoelt. De regisseur weet tragiek en humor meesterlijk te combineren.
Frances McDormand is onvergetelijk als strijdvaardige en door verdriet verscheurde moeder en kreeg een Oscar voor haar acteerprestatie. Mildreds dialogen – vaak zijn het zelfs eerder monologen – zijn pure perfectie.
Woody Harrelson lijk je aanvankelijk als een kille machtswellusteling te zien, maar de andere kant van zijn personage wordt geleidelijk aan duidelijk.
Sam Rockwell als Dixon is zoveel meer dan een typische redneck. Hij kreeg de Oscar voor beste mannelijke bijrol. Ook alle acteurs in de bijrollen maken indruk.
Deze bijzonder innemende en meeslepende film is gefundeerd op voortdurend switchende standpunten, met personages die vanuit hun veronderstelling iets juist te doen, net gigantische fouten maken en daarbij een speelbal worden van het toeval.

Trailer