The Zookeeper’s Wife

 

Verenigde Staten 2017
Regie:
Niki Caro
Acteurs: Jessica Chastain, Johan Heldenbergh, Daniel Brühl
Genre:
drama, historische film
Duur: 2 uur 7 min.

 

 

 

Antonina en Jan Żabiński hielden in 1939 de zoo van Warschau open, toen nazi’s de stad bezetten. Ze smokkelden driehonderd Poolse joden de stad uit via hun dierentuin.
Het dagboek van Antonina werd de basis voor de roman ‘The Zookeeper’s Wife: A War Story’ van Diane Ackerman in 2007. Het hallucinante verhaal vroeg om een verfilming.
Deze boekverfilming zoomt net zoals Steven Spielbergs ‘Schindler’s List’ en Roman Polanski’s ‘The Pianist’ in op een verhaal over heldhaftigheid tijdens de Holocaust. Regisseuse Niki Caro en hoofdactrice Jessica Chastain zorgen echter voor een vrouwelijk perspectief.
Centraal staat titelpersonage Antonina Zabinski, die samen met haar echtgenoot de zoo van Warschau openhoudt.
De film begint in de zomer van 1939 en Antonina geeft je al fietsend een rondleiding in de Zoo.
Verderop in de stad ontstaat een ander soort zoo: Joden worden als beesten in een getto samengepakt. Niemand die op dat moment kan vermoeden wat hun vreselijke eindbestemming zal worden, maar Jan en Antonina ruiken onraad en bedenken een riskant plan om zoveel mogelijk Joden te verstoppen in hun kelder, vlak voor de neus van nazi-zoöloog Lutz Heck.
Jessica Chastain bewijst zich wederom als één van de meest veelzijdige actrices van dit moment.
En er is ook nog Johan Heldenbergh als de echtgenoot. Hij steelt regelmatig de show. De gekwetste mannelijkheid van zijn personage Jan houdt de film met beide voetjes op de grond. Zijn naturel heeft de oversteek naar Hollywood goed overleefd.

Trailer