The wife

Engeland, Zweden, USA 2017
Regie: Björn Runge
Acteurs: Glenn Close, Jonathan Pryce, Christian Slater, Elizabeth McGovern, Annie Starke…
Genre: drama
Duur: 1 uur 40 min.

 

 

 

 

‘The Wife’ is een spannend en diepgravend relatiedrama met thrillerallures, maar ook een analyse van de traditionele rollenpatronen.
Regisseur Björn Runge brengt het verhaal klassiek in beeld, maar scenariste Jane Anderson (die zich baseerde op de gelijknamige roman van Meg Wolitzer) verrast met scherpe bochten in het verhaal en een uitstekende karaktertekening.
Joan Castleman heeft 40 jaar lang haar talent, dromen en ambities opgeofferd voor de literaire carrière van haar charismatische man.
Hun pact stond borg voor een stevig huwelijk maar Joan staat op het punt te breken. De dag voor de uitreiking van de Nobelprijs voor literatuur aan haar man, wordt Joan geconfronteerd met haar opoffering en met haar grootste geheim…
De geweldige vertolkingen vormen de kers op de taart. Jonathan Pryce en Glenn Close zijn in grote doen als twee mensen die niet met, maar ook niet zonder mekaar kunnen leven.
Vooral het gezicht van Close in close-up is spectaculair om naar te kijken. Wat een stille storm van emoties.
‘Zonder woorden, zo acteer ik het liefst’, liet ze in interviews weten. Inspiratie voor haar rol vond ze bij haar moeder Bettine, die thuis ook werd overschaduwd door haar man, de arts William Close. ‘Toen ze al ver in de 80 was’, vertelde Glenn Close aan Vanity Fair, ‘sprak ze de woorden: ‘Ik heb het gevoel helemaal niets bereikt te hebben in mijn leven.’ Als ik daaraan terugdenk voel ik de tragiek, want in werkelijkheid was mijn moeder een heel getalenteerde vrouw.’
Christian Slater speelt een voorzichtig stokende biograaf en geeft ons voortdurend wat hints. Joe Castleman wuift hem weg als een soort persparasiet.
Flashbacks waarin de dochter van Glenn Close (Annie Starke) een jongere versie van Joan speelt, geven wat extra context aan het verhaal.

Trailer