The squaire


Zweden, Denemarken 2017
Regie: Ruben Östlund
Acteurs: Claes Bang, Elisabeth Moss, Dominic West
Genre: drama/satire
Duur: 2 uur 22 min.

 

 

 

 

Ruben Östlund is een meester in het creëren van scènes die een gevoel van plaatsvervangende schaamte oproepen. De Zweedse regisseur maakte eerder ‘Turist’. In deze film sloeg een man in blinde paniek op de vlucht voor een naderende lawine en liet zijn gezin in de steek.
‘The Square’ is een heerlijke satire van de hedendaagse kunstwereld, maar ook – en vooral – van de moderne mens.
In een prestigieus museum voor hedendaagse kunst wordt het nieuwste werk van een beroemde Amerikaanse kunstenaar voorbereid.
Centraal staat Christian, een man die stiekem best trots is op het feit dat hij de curator van een museum in Stockholm is geworden. Met behulp van het nieuwe kunstwerk wil hij de aandacht vragen voor wat meer medemenselijkheid in de wereld.
Het kunstwerk in kwestie bevindt zich op de binnenplaats van het museum en is getiteld ‘The Square’. Iedereen die binnen de lichtgevende lijnen van dit vierkant gaat staan heeft dezelfde rechten en plichten.
Christian schakelt een Public relations-firma in, maar dit escaleert en brengt zowel de museumdirecteur als het museum in een existentiële crisis.
Claes Bang speelt de gladde museumdirecteur Christian en een hilarische Elisabeth Moss (Mad men, Top of the lake), zijn onenightstand.
Een klassieker in wording is de lange sequens waar een performancekunstenaar (motion capture-acteur Terry Notary, bekend van Planet of the Apes) een agressieve chimpansee speelt. In een balzaal vol nette mensen springt hij op de tafels en slaat hij glazen aan scherven. Wanneer hij te ver gaat duurt het verontrustend lang voor iemand durft in te grijpen.
De film won de Gouden Palm in Cannes.

Trailer