The Shape Of Water – 13 aug 2019

De Mexicaanse cineast Guillermo del Toro breekt steevast een lans om het fantasygenre te herwaarderen en te vernieuwen. Hij slaagde daar mooi in met ‘Pan’s Labyrinth’ en doet het nu opnieuw met ‘The Shape of Water’. Het is een schitterend en modern sprookje geworden, wel niet geschikt voor kinderogen.
De film is gesitueerd in de jaren zestig. Een periode waarin de Russen de vijand waren, er neergekeken werd op de zwarte gemeenschap en er een taboe rustte op homoseksualiteit.
De ontdekking van een vreemd waterwezen in de Amazone heeft het onderzoeksinstituut van het Amerikaanse leger in Baltimore op zijn kop gezet. Terwijl wetenschappers zich over hun gevangene buigen met de vraag wat ze ermee kunnen doen, ziet het leger het vooral als een bedreiging, die zo snel mogelijk moet worden geëlimineerd.
Elisa is een doofstomme poetsvrouw die er werkt. Na een ‘ongeval’ moet ze een streng beveiligde ruimte met een watertank schoonmaken. Daar ontdekt ze een mensachtig amfibiewezen waar ze al snel gevoelens voor koestert.
‘The Shape of Water’ is een ode aan de buitenbeentjes. Maar Del Toro maakt van hen de helden van dit sprookje, en schenkt hen datgene waar ze zo naar snakken: aanvaarding, vriendschap en onvoorwaardelijke liefde.
De cast die Del Toro heeft verzameld is fantastisch: Sally Hawkins draagt de film zonder een woord te zeggen,, Octavia Spencer laat haar humoristische kant nog eens zien, Richard Jenkins brengt erg veel nuance als de eenzame buurman, Michael Stuhlbarg haalt zijn talenknobbel boven als wetenschapper en Michael Shannon gebruikt zijn talent om de antagonist te spelen. En laten we ook Doug Jones niet vergeten. De acteur uit Stark Trek: Discovery krijgt hier een nogal ondankbare rol, zonder tekst en omgeven door onberispelijke make-up,  slaagt hij er toch in om een zeewezen een ziel te geven. Deze zeemeerman is zonder meer het meest memorabele filmmonster van de afgelopen jaren: een briljante combinatie van moderne computereffecten en artisanaal vakmanschap.
Hoogst uitzonderlijk is de delicate wijze waarop ‘The Shape of Water’ de verwondering combineert met drama. Dit verklaart wellicht de maar liefst dertien Oscars die het in de wacht kon slepen.

Verenigde Staten 2017
Regie: Guillermo del Toro
Acteurs: Sally Hawkins, Michael Shannon, Richard Jenkins, Octavia Spencer
Genre:
fantasy
Duur:
2 uur