The reports on Sarah and Saleem

Palestinië 2018
Regie:
Muayad Alayan
Acteurs: Maisa Abd Elhadi, Mohammed Eid, Adeeb Safadi en Kamel el Basha.
Genre:
drama
Duur: 2 uur 7 min.

 

 

 

 

Muayad Alayan is een Palestijnse filmmaker gevestigd in Jeruzalem. Hij volgde een filmopleiding in San Francisco.
Het verlammende toezicht op privélevens – in de vorm van staatssurveillance en sociale controle – aan beide zijden van de muur die Israël en Palestina scheidt, werd door regisseur Muayad Alayan ook al in enkele kortfilms en de speelfilm ‘Love, Theft and Other Entanglements’ aan de orde gesteld. Zijn broer Rami, met wie hij steevast samenwerkt, schreef voor hun tweede speelfilm het pakkende scenario, dat stap voor stap binnenleidt in een wereld waarin het vermijden van politieke verstrikkingen haast onmogelijk lijkt.
Sarah en Saleem hebben een affaire; een paar keer per week zien ze elkaar, als Sarah haar café heeft gesloten en Saleem klaar is met zijn bestellingen. Maar in het verdeelde Jeruzalem is een affaire niet zomaar een affaire.
Vooral omdat Sarah Israëlisch is, en Saleem Palestijns. Wat de affaire nog gewaagder maakt: Saleem heeft een zwangere vrouw, Sarah is getrouwd met een hoge Israëlische officier. Nadat Sarah en Saleem samen in een club in Bethlehem zijn gesignaleerd, duurt het niet lang voordat Saleem van twee kanten de veiligheidsdiensten achter zich aan krijgt. Een simpel geval van overspel verandert in een politieke spionagezaak.
Het is een geloofwaardig drama met sterke, zeer natuurlijke vertolkingen en prachtige cinematografie.
‘The Reports on Sarah and Saleem’ won de onderscheiding voor Beste Film op het 39e Internationale Filmfestival te Durban, en Rami Alayan ontving op het International Film Festival Rotterdam de Special Jury Award voor zijn scenario.
In ons land werd hij enkel vertoond op het MOOOVfilmfestival.

Trailer