The post

Verenigde staten 2017
Regie:
Steven Spielberg
Acteurs: Tom Hanks, Meryl Streep, Tracy Letts
Genre: drama
Duur: 1 uur 56 min.

 

 

 

 

Met ‘All the President’s Men’ maakte Alan Pakula in 1976  een film over het beruchte Watergate-schandaal. Nu zorgt Steven Spielberg voor een soort prequel met ‘The Post’. De film gaat nog wat verder terug in de tijd, naar het jaar 1971. Toen onthulde ‘The New York Times’ dat president Nixon en zijn voorgangers het volk al jaren voorlogen over de oorlog in Vietnam. Maar de krant kreeg meteen het deksel op de neus: al na één voorpagina-artikel zorgde het Witte Huis ervoor dat de NYT geen letter meer mocht publiceren over de zogenaamde Pentagon Papers.
Hoofdredacteur Ben Bradlee en uitgeefster Katharine Graham van ‘The Washington Post’ moesten tot dan toe aan de zijlijn toekijken hoe de NYT steevast met het heetste nieuws ging lopen, maar wanneer ook zij de Pentagon Papers in handen krijgen, zien ze hun kans schoon om eindelijk toonaangevend te worden en de democratie te verdedigen. Alleen zouden ze daarmee de toorn van de president, de aandeelhouders én de rechter over zich afroepen. Hoeft het gezegd dat Bradlee en Graham niet over één nacht ijs gingen? ‘The Post’ volgt hun moeilijke beslissingsproces in al zijn juridische, morele en deontologische overwegingen.
De combinatie van Meryl Streep met Tom Hanks is een uitstekende keuze. Beide hoofdrolspelers gaan eerder voor een ingetogen vertolking. Dat weerspiegelt mooi de koelbloedigheid die hun personages voor de dag moeten leggen.
De cinematografie is van vaste Spielberg-medewerker Janusz Kaminski. Hij kiest vooral voor eerder koude kleuren zoals we ook in de films van de jaren 70 zagen.
De muziek is van de hand van de geniale John Williams.
Met sprekend gemak puurt Steven Spielberg een razend entertainende thriller uit kurkdroge materie.
Eigenlijk heeft Steven Spielberg een samenvatting gemaakt van 2017 die zich afspeelt in 1971. Hij zag met lede ogen aan hoe zijn nieuwe president overal ‘fake news’ begon rond te strooien. Hij las het screenplay van Liz Hannah over de Pentagon Papers en besloot dadelijk om er een film van te maken.

Trailer