The other side of hope

Finland  2016
Regie: Aki Kaurismaki
Acteurs: Sherwan Haji, Sakari Kuosmanen, Simon Al-Bazoon, Tommi Korpela, Kati Outinen, Janne Hyytiinen, Ilkka Koivula, Nuppu Koivu.
Genre: tragikomedie
Duur: 1 uur 38 min.

 

 

 

 

De nieuwe film van Aki Kaurismaki vertelt het verhaal van een Finse handelsreiziger en een Syrische vluchteling wiens wegen elkaar kruisen. Regisseur Kaurismaki (Le Havre, Man Without a Past) brengt op zijn eigen onnavolgbare wijze een actueel verhaal over hoop en menselijkheid.
Na aankomst in Finland gaat vluchteling Khaled vrijwel meteen naar het politiebureau om asiel aan te vragen, vertrouwend op een rechtvaardige behandeling.
Zoals de titel aangeeft, is er in ˜The Other Side of Hope’ ook plaats voor optimisme. Voor elke neonazi die Khaled een kopje kleiner wil maken, is er ook een hulpvaardige Fin die hem een duwtje in de rug geeft. Zo is er Wikstram, de hemdenverkoper die zijn eigen leven een nieuwe wending geeft, en ook dat van Khaled weer op de rails zet door hem een job aan te bieden in zijn nieuwe restaurant; geen aanrader trouwens: zelden zag sushi er zo wansmakelijk uit.
Wie ooit al een film van Kaurismaki zag, weet aan welk soort grappen hij zich mag verwachten: visuele gags die recht uit het tijdperk van de stille film lijken te komen, en kurkdroge oneliners, gebracht door acteurs die met een uitgestreken gezicht acteren.
Kaurismaki kenmerkende stijl (de beelden zien eruit alsof ze een halve eeuw in een schoendoos op zolder hebben liggen rijpen) vergroot het komisch effect alleen maar.
Kaurismaki vindt zich met deze film niet opnieuw uit, maar zit wel op toppunt van zijn kunnen: hier is een van de grappigste cineasten van onze tijd aan het werk.
Hij draagt geen diepzinnige oplossingen of analyses aan, maar doet wel een oproep tot een beetje menselijkheid, in tijden waar families op de vlucht steeds meer gezien worden als een dreiging.
Spijtig dat hij aankondigde dat dit zijn laatste film was.

Trailer