The Florida project – 30 juli 2019

Door de ogen van een kind kan armoede er best vrolijk uitzien. Dat toont Sean Baker in het bruisende, onsentimentele en atypische sociale drama ‘The Florida Project’.
Het zesjarige meisje Moonee woont in een van de pastelkleurige motels langs de snelweg naar het attractiepark. Ooit floreerden daar de winkels en zaten de kamers vol vakantiegangers voor het nabijgelegen Disney World, door Walt Disney ooit het ‘Floridaproject’ genoemd. Nu huizen er gezinnen die elders geen betaalbare woningen kunnen vinden, zeker niet na de huizencrisis in 2008.
Moonee gebruikt haar verbeelding om samen met haar vrienden avonturen te beleven waar ze, gezien de socio-economische situatie van haar alleenstaande en werkloze moeder Halley, niet aan toekomt.
Maar de ouders van Moonee en haar vrienden dromen niet langer van een beter bestaan, omdat ze in het hier en nu moeten leven om de huur van het motel wekelijks voor elkaar te krijgen.
Sean Baker filmt met een open vizier, zonder ook maar enig waardeoordeel te vellen over zijn protagonisten. Erg verfrissend.
Karakteracteur Willem Dafoe speelt verrassend zachtaardig, maar het zijn de minder bekende castleden die het meest bijblijven: Bria Vinaite, die Baker gewoon van Instagram plukte, is ijzersterk als grofgebekte moeder. En ook de kindacteurs bezondigen zich niet aan te gevatte oneliners. Wat er in deze film uit hun mond komt, zou je ook in de gemiddelde speeltuin kunnen horen. Zij maken van ‘The Florida Project’ echt een film die beweegt, ademt, leeft.
Het onafhankelijk geproduceerde ‘The Florida Project’ was vorig jaar een van de grote verrassingen op het filmfestival van Cannes.
Het is een ijzersterk sociaal portret De toon blijft (grotendeels) zonnig en rebels.

Verenigde Staten 2107
Regie:
Sean Baker
Acteurs: Willem Dafoe, Brooklynn Prince, Bria Vinaite, Valeria Cotto, Christopher Rivera, en Caleb Landry Jones
Genre: sociaal drama
Duur: 1 uur 55 min.