The eagle huntress

UK/ Mongolia /USA 2017
Regie:
Otto Bell
Acteurs: Aisholpan Nurgaiv (haarzelf), Daisy Ridley (voice-over)
Genre: feelgooddocumentaire
Duur: 98 min.

 

 

 

 

 

De jonge Aisholpan heeft een grote droom: ze wil net als haar vader en opa een adelaarsjager worden. Een klein probleempje: dit vindt de gevestigde orde van Mongolie niks. Een vrouw hoort immers thuis te zorgen voor thee en het eten, zo laat een van de nomaden bot weten. Maar Aisholpan laat zich daar niet door weerhouden en gaat aan de slag om iedereen het tegendeel te bewijzen.
De arendjacht in Mongolie is in de loop der tijd van een traditionele leefwijze geevolueerd tot een tak van sport die veel toeristische belangstelling trekt.
Een fotoserie van Aisholpan met een arend ging in 2015 de wereld over en trok de aandacht van de Brit Otto Bell, die onmiddellijk een film wilde maken over het dappere meisje.
Bell had zoiets nooit eerder gedaan; hij maakte tot dan toe korte bedrijfsfilms voor opdrachtgevers met een flink budget. Met een kleine crew en minimale middelen reisde hij naar Kazachstan. Later kreeg hij meer budget zodat de beelden van perfecte kwaliteit werden.
De centrale personages veranderen echter niet in hun ontwapenende manier van doen en laten.

‘The Eagle Huntress’ is echt een mooie, hartverwarmende film, met een hoog Disney-gehalte. Niet gek dus dat er inmiddels een animatiefilm over Aisholpan en haar adelaar in de maak is.

Trailer