The day will come

Denemarken 2016
Regie: Jesper W. Nielsen
Acteurs: Lars Mikkelsen, Sofie Gråbøl, Harald Kaiser Hermann…
Genre: drama
Duur: 1 uur 50 min.

 

 

 

 

‘The Day Will Come’ verscheen in Denemarken eerder onder de titel ‘Der kommer en dag’. De makers van onder andere hitseries ‘Borgen’ en ‘The Killing’ bewijzen met deze film opnieuw dat Deense drama’s ook elders in Europa een groot succes zijn.
Het scenario is slim uitgedacht en de cameravoering grandioos: je wordt als kijker meegezogen in het isolement van Gudjberg.
Hoewel het onderwerp van een sadistisch weeshuis niet bijzonder origineel is, stijgt ‘The Day Will Come’ uit boven de clichématige middenmaat .
Twee broertjes, Erik en Elmer, worden, als hun moeder te ziek is om voor hen te zorgen, in weeshuis Gudjberg geplaatst. Hier zijn de omstandigheden onmenselijk: mishandeling, vernedering en misbruik zijn dagelijkse rituelen. Ze klampen zich vast aan hun fantasie en aan de gedachte dat zij ooit aan deze hel zullen ontsnappen: ‘The day will come.’
De fictieve naam Gjuldberg voor het Deense internaat staat voor een aantal vergelijkbare instellingen die werkelijk hebben bestaan.
De gebeurtenissen daar herinneren aan die in de jeugdgevangenis Bastøy waar de toestand van de jongens zo uitzichtloos was dat ze (ook werkelijk gebeurd) opstaan tegen de mannen die hen mishandelen en misbruiken.
De ironie wil dat op het eiland Bastøy nu een modelgevangenis staat, waar de geïnterneerden zelf de sleutel van hun cel bij zich dragen en de bewakers ongewapend zijn.
Maar het geheime wapen van deze film is ongetwijfeld Harald Kaiser Hermann, die de dromerige Elmer speelt. Amper tien jaar ten tijde van de opnames doet hij grote namen als Lars Mikkelsen (de directeur) en Sofie Gråbøl (een lerares) verbleken.
‘The Day Will Come’ is een heel aangrijpende film.
De film laat zien hoe je alle hoop op een goed einde kunt verliezen, maar toch kunt blijven dromen over reizen naar de maan.

Trailer