The beguiled

USA 2017
Regie
Sofia Coppola
Acteurs: Nicole Kidman, Colin Farrell, Kirsten Dunst, Elle Fanning
Genre: drama/thriller
Duur: 1 uur 34 min.

 

 

 

 

‘The Beguiled’, is een roman van de Amerikaanse auteur Thomas P. Cullinan. In 1971 verscheen de verfilming van het duo Don Diegel-Clint Eastwood. De toeschouwers bleven weg; de Clint-fans hadden iets totaal anders verwacht van hun held. Maar ‘The Beguiled’ groeide met de jaren uit tot een cultfilm. Uiteindelijk is het een hoogst originele en steengoede film. Dat vond ook Sofia Coppola, (Lost in Translation, Marie Antoinette, The Virgin Suicides) wat leidde tot een remake.
Het verhaal valt niet binnen de grenzen van één bepaald genre. Het is een oorlogsdrama, een psychologische thriller, een Victoriaans horrorverhaal, een’ battle of the sexes’ én een zwarte komedie.
Het verhaal begint wanneer een zeskoppig meisjesinternaat in de ‘Deep South’ zich tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog onder leiding van miss Martha ontfermt over een gewonde soldaat.
Korporaal McBurney waant zich in het paradijs en deinst er niet voor terug om het vrouwelijk schoon te manipuleren. Maar dan ontdekt hij dat in het nauw gedreven vrouwen levensgevaarlijk zijn.
De serene rust die de omgeving uitstraalt contrasteert met de verschrikkingen verderop. Die mag de kijker zich overigens zelf inbeelden, want de oorlog trekt in ‘The Beguiled’ letterlijk aan het geïsoleerde bastion voorbij.
Ook daar is het Coppola wellicht weer om contrast te doen. De bewoners van het internaat dragen bij McBurneys aankomst niet voor niets witte jurken. De kleur van onschuld en maagdelijkheid sluit aan bij de puriteinse opvoeding die de mater familias haar jonge beschermelingen meegeeft.
Sofia Coppola is de regisseur van de kleine gebaren, die de essentie van haar werk legt in de meest minimale gezichtsuitdrukkingen. Lachjes, knipoogjes, zelfs de wijze waarop een zin wordt uitgesproken.
Tegen de achtergrond van de Amerikaanse Burgeroorlog is dit een ontwapenend sfeerstuk.

Trailer