Sweet country

Australië 2017
Regie:
Warwick Thornton
Acteurs: Hamilton Morris, Bryan Brown,Sam Neill, Natassia Gorey Furber , Ewen Leslie ,
Genre: drama
Duur: 1 uur 53 min.

 

 

 

 

Warwick Thornton zijn eerste langspeelfilm ‘Samson and Delilah’, ontving de Gouden Camera voor Beste Debuut in Cannes.
‘Sweet country’ won vorig jaar zowel de Speciale Juryprijs als de prijs van de filmcritici op het festival van Venetië. Naast regisseur is Warwick Thornton ook de cameraman van zijn films.
Anno 1929 wonen de Aboriginal Sam Kelly en zijn vrouw Lizzie op het land van Fred Smith, een vriendelijke predikant. In tegenstelling tot vele andere blanken gaat Fred wel respectvol om met de oorspronkelijke bewoners van het land. Maar dan krijgt de dominee een nieuwe buurman: ex-militair Harry March, aangesteld als nieuwe stationschef. Deze blijkt helemaal geen eerbied te hebben voor mensen met een andere huidskleur. Wanneer Sam en zijn vrouw gevraagd worden om het station te renoveren, wordt Sam vernederd en beschouwt Harry Lizzie als zijn persoonlijke seksuele speeltje. De spanningen stijgen ten top als Harry de zoon van Sam en Lizzie vastketent.
Warwick Thornton gebruikt het westerngenre om een aangrijpend verhaal te vertellen over het historisch diepgewortelde racisme van de blanken tegenover de Aboriginals.
De hitte, de rode aarde, het stof en de woestijn zijn de karakteristieke elementen in deze film over kolonialisme, macht en uitbuiting. Grootse cinema die tegelijk ruw en poëtisch oogt en waarbij de prachtige, ongerepte natuur voor schitterende achtergrondbeelden zorgt.
De houding van de blanke Australiërs tegenover de Aboriginals is de onderliggende thematiek, maar ‘Sweet Country’ is op de eerste plaats het meeslepende verhaal van een man op zoek naar rechtvaardigheid.
Acteur Hamilton Morris als Sam, laat de meeste indruk achter hoe goed de overige castleden ook mogen zijn.

Trailer