Sprakeloos

Belgie 2017
Regie:
Hilde Van Mieghem
Acteurs:
Stany Crets, Viviane De Muynck, Marie Vinck, Flor Decleir
Genre:  drama
Duur: 1 uur 45 min.

 

 

 

 

Het is een hoop tegenstrijdige gevoelens die Hilde Van Mieghem aanpakt in haar bewerking van Lanoyes boek ‘Sprakeloos’.
De bittere aversie die de schrijver zijn leven lang meedroeg tegenover zijn moeder wordt namelijk op haar kop gezet wanneer Josée een zware beroerte krijgt en haar spraakvermogen verliest. Plots beseft Tom, in de film heet hij Jan, dat zijn moeder veel meer voor hem betekende dan hij wilde toegeven.
Samen met coscenarist Bert Scholiers balt Van Mieghem het boek van Lanoye samen tot de essentie: de relatie tussen moeder en zoon. Die is complex en indringend genoeg om een volledige film te dragen.
Net zoals het leven van het hoofdpersonage onvermijdelijk in de schaduw van die immense moeder stond, wordt ook ‘Sprakeloos’ overheerst door Viviane De Muynck. Zij zorgt ervoor dat Josée ondanks al haar tekortkomingen, cynisme, emotionele chantage en valse dramatiek toch een vrouw van vlees en bloed blijft, iemand van wie je moeiteloos kan begrijpen dat het hoofdpersonage haar graag zag.
Josée Verbeke,de moeder, was een slagersvrouw uit Sint-Niklaas die er van hield om het hoogste woord te voeren, zowel in het amateurtheater als in haar eigen gezin. In de flashbacks zien we de jongere versie van Josée en haar echtgenoot. Zij worden perfect vertolkt door Marie Vinck en Flor Decleir.
De figuur van Tom Lanoye wordt vertolkt door Stany Crets. Alle personages worden met respect en waarde gespeeld.
Het Vlaamse amateurtheater kwam nog nooit zo sympathiek in beeld. Moeder Josée speelt komedie op en naast het podium, haar crises zijn legendarisch.
Als eerbetoon aan Tom Lanoyes moeder worden alle kleine(re) rollen in de film vertolkt door amateurs.

Trailer